Pyrotechnici: Ohňostroje zůstanou, strach nesmí vyhrát

Ani Asociaci profesionálních ohňostrojařů vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana nenechává chladnou. Dle vedení asociace není ministerské volání po omezení ohňostrojů pietním aktem, ale naopak spíše připomínkou bolestných událostí v předvánoční Praze.

Ohňostrojaři nechápou Rakušanovy snahy o útlum tradičních oslav příchodu nového roku. Podle jejich názoru odpalování pyrotechniky a sledování ohňostrojů nijak nekoresponduje s teroristickými aktivitami střelce z FFUK a naopak si asociace myslí, že návrat k běžným zvyklostem občanů pomáhá uvést společnost do normálu. Umění okamžiku, jak ohňostrojům říkají, dokáže prý zahřát u srdce a na několik minut stmelit masy lidí napříč celým společenským spektrem. Profesionálové z branže si myslí, že snaha omezit oslavy příchodu nového roku s tradičními ohňostroji a pyrotechnikou tak může v konečném důsledku mít opačný efekt, nežli ten jenž předpokládá Rakušan.
„Nechápu, proč by si lidé nemohli užít příchod nového roku s tradičními městskými ohňostroji, či vlastní pyrotechnickou produkcí.“ říká předseda ACPF Vlastimil Kocourek. „Události z 21.12. 2023 v Praze vnímám jako nesmírně smutný a bolestný okamžik historie národa, nicméně nemyslím si, že by odpalování ohňostrojů bylo jakkoliv k obětem i pozůstalým neuctivé. Právě naopak, ochuzení občanů o tradiční novoroční ohňostroje přidává střelci z filozofické fakulty na významu a to není dobře!“ říká Kocourek.
I zkušení ohňostrojaři nevidí iniciativu Rakušana jako šťastnou. Domnívají se, že rozesílání dopisů starostům společnost více rozdělí, nežli stmelí. Takový je i názor tvůrce bývalých novoročních ohňostrojů v Praze. „Již přes 1000 let užívají lidé střelný prach k různorodým oslavám a původně ho Číňané používali k zahánění zlých duchů. Jestli někdy naše společnost potřebovala zahnat ony příslovečné zlé duchy tak je to právě v těchto dnech,“ říká Martin Peter, místopředseda ACPF a designer ohňostrojů. „Ohňostroje jsou vidět a slyšet. Jak naživo, tak v mediích a politice. To si mnozí jednotlivci uvědomují a často toho zneužívají pro dočasnou veřejnou pozornost. Není to nic nového. Nové jsou jen náznaky srovnávání ohňostrojů se střelbou ze zbraní, což považuji za nebetyčný nesmysl.“
Vedoucí představitelé měst jsou tak stavěni před nelehké rozhodnutí zdali vyhovět přání ministra Rakušana, či umožnit občanům svých měst tradičně oslavit příchod nového roku, tak jak byli doposud zvyklí.

Martin Peter, tiskový mluvčí ACPF (ASSOCIATION OF CZECH PROFESSIONAL FIREWORKERS)


Počasí Kladno

Předpověď počasí