Stanovisko města ke zrušení OV ČSBS

Vedení města Kladna se podivuje nad vyloučením Mgr. et Mgr. Gabriely Havlůjové (na snímku) z Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) a odsuzuje rozpuštění kladenské organizace tohoto svazu.  

„Musím konstatovat, že jsme si dosud velmi vážili neskutečného množství práce, který svaz odváděl. Kladenská organizace jako jediná vydávala i svůj pravidelný měsíčník, a to především díky aktivitě a nasazení Gabriely Havlůjové.  Spolek byl a je nedílnou součástí Kladna a my jsme připraveni nést na našich bedrech jeho provoz tak, aby mohl fungovat jako doposud. Postup pana předsedy Vodičky vnímám jako porušení základního smyslu této organizace. Opravdu se musím pozastavit nad tím, že právě svaz bojovníků používá praktiky, které známe z minulého režimu. Ze spolku šířícího odkaz bojovníků 2. světové války se pod jeho vedením stává politické hnutí. A politika do těchto spolků skutečně nepatří,“ řekl primátor Statutárního města Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).  

Historička Gabriela Havlůjová zastává na kladenské radnici post koordinátorky kladenských zájmových spolků a zabývá se historií a kulturním odrazem města Kladna. Od svých 15 let působila jako průvodkyně v Památníku Lidice. Zde přišla i nabídka od lidických žen, aby vstoupila do Českého svazu bojovníků za svobodu. Od roku 2004 byla jeho nejmladší členkou a ve svých 21 letech byla díky své aktivní práci zvolena do čela OV ČSBS Kladno, ve kterém setrvala až do 18. 10. 2016, kdy byla ze svazu vyloučena a zároveň byla kladenská organizace zrušena.  

- red -

Foto: Romea.cz


Počasí Kladno

Předpověď počasí