Řidiči v Česku hrozí stávkou. A co v Kladně?

Řidiči autobusů jsou ve stávkové pohotovosti. Podle odborářů chtějí dostat od dopravců přidáno na mzdách tolik, co podle slibů vlády očekávali. Podle posledních zpráv by se o stávce mělo rozhodnout v pondělí. Nás zajímalo, jaká je situace v kladenské akciové společnosti ČSAD MHD. 

"Dopravní společnost přesto, že nemá zatím na rok 2017 uzavřeny smlouvy s největšími objednavateli, krajským úřadem a Magistrátem města Kladna, vyplácí od ledna 2017 v souladu s uzavřenou kolektivní smlouvou navýšené mzdy podle podmínek nařízení vlády. Průměrná výplata řidičů dosáhla v lednu 29 707 korun hrubého," informoval Vaše Kladno ředitel podniku Ludomír Landa. 

Průměrná délka směny řidiče v ČSAD MHD Kladno je 10,7 hodiny, z toho 8,7 hodiny je započítáno do pracovní doby, zbývající čas tvoří čekání, které je od ledna odměňované také ve výši stanovené vládou. "Úprava odměňování zastavila snižování počtu řidičů. V lednu 2016 byl počet řidičů společnosti 244, v letošním lednu je to 249," doplnil ředitel.

Kladenská společnost získala navíc dotaci na 27 plynových nízkopodlažních autobusů. Do kladenských ulici by mohly vyjet letos v létě.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí