Přechod v Kladně zvýrazňuje světelná novinka

V ulici Jaroslava Kociána město instalovalo nové zvýraznění přechodu pro chodce. Na rozdíl od klasického přístupu osvětlení chodců shora nad „zebrou“ byl použit nový moderní přístup zvýraznění přechodu zemními svítidly.

Použitými zařízeními jsou zvýrazňující knoflíky značky Onroadled. Způsob svícení zespodu proti řidičům je spolehlivější, bezpečnější a také mnohem úspornější. „Největší výhodou nového systému je, že svítidla jsou kompletně zalita v silikonu a nevedou do nich žádné dráty. Riziko koroze a následné poruchy jsou tak eliminovány na absolutní minimum,“  informuje Tomáš Fujan, vedoucí městského odboru dopravy. 

Odolnost vůči zatížení a hlavně nárazu je maximální. Svítidla jsou dodána i s ochranou proti sněžnému pluhu. Přenos elektrické energie mezi vodiči, které jsou položeny pod svítidly, a svítidly se děje elektromagnetickou indukcí.

 „Do přechodu jsme instalovali technologii osvětlení, která je pro Kladno absolutní novinkou. Zjednodušeně řečeno, řidiči vidí osvětlení přechodu jen ze svého pohledu, chodci jsou tak za tmy více zřetelní a přitom je světla při přecházení silnice neoslepují. V nejbližší době se chystáme stejným způsobem osvětlit přechod v Rakovnické ulici v Rozdělově,“ říká primátor Kladna Milan Volf.

Jan Murárik

svetlochodci

Chodci nejsou oslněni

svetlodetail

Detail světla

svetlopoprejeti

Po přejetí přechodu řidič ve zpětném zrcátku vidí jen světla v protisměru

svetlovlevo

Vlevo svítí intenzivně směrem k vozidlům, vpravo směrem k chodcům na přechodě

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí