Policejní ředitel: Kladno vnímá bezpečnost jako svoji prioritu

Od jeho usednutí do ředitelského křesla kladenské policie se Jiřímu Fejfarovi daří v městě snižovat kriminalitu zásadním způsobem. 

Kdybyste se měl podívat na stav kriminality v Kladně očima běžného občana a vedle toho očima policisty, co byste konstatoval?
Jako občan musím počítat s tím, že žiju v aglomeraci, kde je pohyb osob anonymnější než například v Kolíně, kde jsem ještě nedávno působil a projekt bezpečného města zavedl. Jako policista řeknu, že od jara, kdy jsme spustili projekt Bezpečné Kladno, se nám kriminalitu v městě daří eliminovat. Třeba majetkovou trestnou činnost se nám od začátku letošního roku podařilo v Kladně snížit o třicet pět procent v porovnání se stejným obdobím minulého roku.

Má projekt Bezpečné Kladno mezi lidmi úspěch?
Ohlasy na projekt jsou pozitivní. Počet zobrazení webových stránek projektu roste. V současné době pracujeme na takzvané Pocitové mapě bezpečí. Potvrdilo se nám, že lidé do ní přispívají svými postřehy a z nich vychází, že se shodují s naší zkušeností v praxi. Kde taková místa v Kladně  jsou v tuto chvíli záměrně nezveřejníme, to si necháme z různých důvodů na pozdější dobu, protože současně s tvorbou mapy pracujeme intenzivně na tom, aby se na těch nejhorších místech cítili občané bezpečně. Řeknu jen, že jsou v Kročehlavech a v centru města. 

V Kladně působíte necelý půlrok. Co se vám z vašeho pohledu podařilo  v praxi zavést?
Velmi dobře spolupracujeme se státním zastupitelstvím i se soudy. Kdo páchá opakovanou trestnou činnost, musí už v Kladně počítat s tím, že skončí ve vazbě nebo ve výkonu trestu. Od jara díky tomu skončilo ve vazbě nebo výkonu trestu dvacet pět osob, což je docela hodně. Jenom na přelomu července a srpna takto dopadlo šest osob.

V posledních týdnech lidé v Kladně diskutovali zejména o třech případech, při kterých zasahovala policie. Jedním bylo střílení kolem Francouzské ulice, údajné zastřelení policisty a utopená žena v Bažantnici. Můžete nám k těmto případům říct bližší informace?
K případu našeho kolegy se nemohu vyjadřovat, to nešetříme my. Střelba policistů na ulici se skutečně udála a podnětem k ní byl ujíždějící recividista, který odmítl zastavit a ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Starší žena přišla o život v Bažantnici nešťastnou shodou okolností. 

Jaké úkoly máte nyní před sebou?
Ještě intenzivněji se začneme zabývat drogovou trestnou činností. Chceme kvůli tomu založit speciální tým. Ve spolupráci s městem uvedeme v život projekty prevence kriminality pro občany. 

V Kladně nežijete, dojíždíte za prací z Kolína. Nejste tedy soukromě spojen s tímto prostředím. Jak se vám spolupracuje s vedením Kladna?
V současné době je naše spolupráce na velmi dobré úrovni. Od doby, kdy jsem v Kladně začal pracovat, je nyní tak o dvě úrovně výš. Město vnímá bezpečnost jako jeden z prioritních prvků.

Jan Murárik

fejfarplukovnik

Plukovník Jiří Fejfar si pochvaluje spolupráci s městem v čele s primátorem Milanem Volfem


Počasí Kladno

Předpověď počasí