Jediná v Kladně měří cukr a přidává se ke stávce

V Kladně provozuje dvě lékárny a svými službami patří k nejvyhledávanějším. Například jako jediná mimo ordinace měří v městě hladinu cukru v krvi. Dnes dopoledne, stejně jako většina dalších lékáren, na půl hodiny vstupuje Lenka Kotrlová do stávky na protest proti nepřipravenému systému elektronických receptů. Ty od prvního ledna 2018 zcela nahradí papírové.

Co vás osobně vede ke stávce?
V jádru stejné důvody, asi jako všechny ostatní lékárníky. Pokud systém začne fungovat v současné podobě, čekají nás i pacienty zřejmě velké komplikace! 

Které podle vás budou ty největší?
Přijdete do lékárny a nedostanete léky, i když je mají k dispozici. Systém podle mého názoru neřeší výpadky elektrického proudu, internetu, a je v něm mnoho jiných možných závažných komplikací, které lékárníkům znemožní vydat pacientovi v daný okamžik léky. Nelíbí se mi ani, že se nemůžu od prvního ledna sama jako lékárnice rozhodnout nahradit látku se stejným účinkem jinou, když ta, kterou předepsal lékař, není zrovna k dispozici, což je, jak jistě mnoho pacientů ví, běžná praxe. Novorozencům, kteří nemají rodné číslo, nebudeme moct vydat léky. A ještě jeden příklad - lékař předepíše třeba balení léků v určitém počtu kusů, a pokud v lékárně takové není a je k dipozici balení v jiném počtu, tak já ho nesmím vydat, protože nemohu měnit zadání receptu. Jak je nyní systém nastaven, tak se pacientům líbit nebude...

Lze se systémem do prvního ledna pohnout?
Nejsem si jistá, jestli se všechny nedostatky do té doby vyřeší, ale stávkou aspoň upozorníme, že by se to mělo rychle řešit. 

V Kladně provozujete lékárny pětadvacet let. Kdy v oboru došlo k zásadní změně podnikání?
Když se v roce 2008 zavedly poplatky. A potom s příchodem nadnárodních řetězců, které zkomplikovaly malým lékárníkům podnikání. Ony to mají jen jako obchod, kdežto my, "staří" lékárníci, pořád vnímáme lékárnu jako zdravotnické zařízení, jako službu lidem. 

Jak si takovou službu, než jenom vydávání léků, mám ve vašem případě představit?
Kromě přístupu k zákazníkům, které si hýčkáme, jsme zatím jako jediní v Kladně v obou lékárnách, na náměstí Jana Masaryka a ve Vašíčkově ulici, zavedli měření cukru v krvi. 

Jan Murárik

lekarniceprotest

Od úterý je na dveřích lékárny avízo na stávku


Počasí Kladno

Předpověď počasí