V neděli vyjedou na linku 603 nové autobusy

V druhé polovině června najíždělo postupně do Kladna 14 nových autobusů určených pro linky městské dopravy v Kladně. Autobusy byly zakoupeny z projektu BUS CNG Kladno 2017, který je spolufinancován Evropskou unií.

"Záměrem projektu je pořízení bezbariérových autobusů s pohonem CNG, čímž dojde ke zvýšení komfortu a bezpečnosti cestování, snížení hlukové zátěže a minimalizaci negativních vlivů na životní prostředí a ovzduší v městě Kladně a okolí," uvedl pro Vaše Kladno ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.

Jako první část dodávky přijely do Kladna čtyři kloubové autobusy značky SOR, typ NBG 18, celonízkopodlažní provedení, s celkovou obsaditelností 135 cestujících, z toho 55 sedících. Po příjezdu jsou nové autobusy dolakovány, dále dolepeny informační materiály a je oživen informační a odbavovací systém. Tyto kloubové autobusy jsou určeny pro nasazení na městskou linku 603. Pro plné zajištění této linky je vzhledem k intervalu 12 minut potřeba 5 autobusů, k novým čtyřem bude jako pátý nasazen autobus SOR NBG 18, který byl dlouhodobě do Kladna zapůjčen výrobcem a na konci roku 2017 odkoupen do vlastnictví dopravce. "Mezi posádkami nových kloubových autobusů jsou i tři řidičky, z toho jedna dvoučlenná posádka bude složena pouze ze řidiček. V současné době jsou autobusy nasazovány pro vyzkoušení průjezdu na všechny linky MHD v Kladně, do pravidelného provozu na lince 603 budou nasazeny od 1. července," informuje Ludomír Landa.

Druhou část dodávky tvoří 10 autobusů značky IVECO, typ Urbanway, v celonízkopodlažním provedení, s celkovou obsaditelností 81 cestujících, z toho 32 sedících. Autobusy jsou vyráběny ve Francii a převáženy do České republiky. Jejich cesta vede přes servis Tezas, kde probíhá předprodejní servis a potom jsou převáženy po jednom do Kladna. "Tady dojde k dolepení informačních materiálů a k oživení odbavovacího a informačního systému. Nové autobusy IVECO budou obsluhovat celodenní turnusy na linkách MHD v Kladně, kde nahradí zejména starší autobusy Citybus a Citelis, ty budou převedeny na jednomužné směny. Z provozu budou odstaveny nejstarší autobusy řady 900," sdělil Ludomír Landa.

Všechny nové autobusy jsou v nízkopodlažním bezbariérovém provedení, samozřejmostí je vyklápěcí plošina pro snadný nástup a výstup. Prostor pro cestující je plně klimatizován, k dispozici je WiFi připojení, součástí informačního systémy je zařízení pro nevidomé a slabozraké. Odbavovací systém mimo odbavování městského tarifu v Kladně je doplněn i technologií MOS, která bude v systému PID zprovozněna v průběhu léta. Pro usnadnění platby jízdného je součástí i čtečka bankovních karet. 
"Po dodání těchto nových autobusů bude dopravce ČSAD MHD Kladno provozovat již 88 autobusů poháněných zemním plynem,"  dodává Ludomír Landa.

- red -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí