Kladno popáté vyhlásilo architektonickou soutěž. Studenti budou řešit Okrsek 4 na sídlišti Kročehlavy

Autor nejlepšího návrhu revitalizace části největšího a nejlidnatějšího kladenského sídliště Kročehlavy poletí do Japonska. Jde o odměnu pro vítěze architektonické soutěže „Cena architekta Antonína Raymonda“. Už pátý ročník nedávno vyhlásilo město Kladno a architekt David Vávra ve spolupráci s Českým centrem Tokio a Raymond Architectural Design Office, Inc.  Akce připomíná přínos významného kladenského rodáka světové architektuře.  

Do soutěže, kterou podporuje také Česká komora architektů, se mohou přihlásit studenti architektury a krajinářské architektury. V rámci ní budou mít za úkol vypracovat urbanistické, architektonické nebo projektové studie na lokalitu či objekt přímo na území Kladna. Zapojit se mohou mladí architekti do třiceti let, kteří nestudují postgraduálně.

Letos budou mladí architekti řešit, jak zvelebit blok kročehlavského sídliště „Okrsek 4“ u bytového domu s bezbariérovými byty Meta mezi ulicemi Litevská, Hřebečská, Jerevanská a V Bažantnici. Soutěžní návrhy je třeba poslat do 11. září 2019, podrobné informace jsou k dispozici na www.antoninraymond.cz.

Na sídlišti v Kročehlavech žije v panelových domech cca 27 000 lidí. Tamní Okrsek 4, vzniklý v první polovině 80. let minulého století, charakterizují vyšší panelové domy, vysoká hustota obyvatel a málo vzrostlých stromů. Oblast se potýká mimo jiné s velkým nedostatkem parkovacích míst a značným deficitem v opravách komunikací i chodníků. To vše by měli vzít v potaz studenti při zpracování soutěžních prací, které by měly území zvelebit a vtisknout mu novou identitu. Nová atmosféra sídliště by měla kromě úprav cest a silnic znamenat oživení prostoru mezi domy a umožnit obyvatelům strávit zde příjemné chvíle.

-red-

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášené práce bude ve druhé půlce září posuzovat odborná porota. Zasednou v ní mimo jiné architekti Aleš Steiner a Tomáš Prouza či vítězka minulého ročníku Dominika Kovandová. Chybět nebude ani spolupořadatel soutěže David Vávra. Výsledky budou vyhlášeny letos v říjnu. Vítěz soutěže získá dvoutýdenní pobyt v Japonsku spojený s prohlídkou staveb architekta Raymonda a návštěvou ateliéru Raymond Architectural Design Office Inc. Kladenský primátor Dan Jiránek udělí c eny i za druhé a třetí místo, s kterými je spojená odměna 30 tisíc, resp. 15 tisíc korun.

 

 

 

Antonín Raymond je jeden z nejvýznamnějších českých architektů, kteří působili v zahraničí. Považuje se za zakladatele novodobé japonské architektury. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patří Gunma Music Center v Tokiu, která je zapsaná na seznamu symbolizující novodobou japonskou architekturu 20. století. V roce 2010 udělilo zastupitelstvo města Antonínu Raymondovi in memoriam čestné občanství Kladna.


Počasí Kladno

Předpověď počasí