V Kladně chodí na základní či střední školu a už se o nich hovoří jako o osobnostech. Již popáté vám v  rubrice Osobnosti školních lavic některé z nich představíme. Základní škola v Moskevské vybrala Kateřinu Kvardovou (14). 

Proč tě podle tvého mínění škola vybrala jako svou osobnost?
Zřejmě proto, že se nebojím mluvit (směje se), a taky asi kvůli tomu, že jsem měla nějaké úspěchy v dějepisné olympiádě a v německém jazyce. S účastí v celostátním finále dějepisné olympiády jsem spokojená. Téma bylo dané – První republika.

Bylo pro tebe těžké?
Docela jsem se zděsila. Když jsem se na něj připravovala, tak jsem si tuhle dobu zamilovala. Je dobře, že jsme se první republice hodně věnovali i ve škole. Zaujalo mne, jak Československo bylo vyspělé ekonomicky i kulturně. Měli jsme si navíc vybrat osobnost té doby z našeho okolí a já zvolila Václava Rabase, který byl z Krušovic. Do té doby jsem o něm nic neslyšela a díky olympiádě jsem zjistila, jak významnou osobností byl. 

Pátou základní školu opouštíš. Co ti dala do života?
Nejen základní vzdělání, ale také jsme získala různé zkušenosti s lidmi. Jsem ráda, že jsem kdysi dala téhle škole přednost před osmiletým gymnáziem. 

Jakou cestou se chceš v životě vydat?
Ráda bych přírodovědným směrem. Uvidím, co mi vyjde (usmívá se).

-red-