Malé obce taky obce. Pletený Újezd zlepšil přepravu školáků a chystá oslavy

V našem novém seriálu navštívíme nejmenší obce na Kladensku. V prvním díle jsme se zastavili v Pleteném Újezdě. K rozhovoru jsme pozvali starostku Marii Majku Stuchlíkovou.

Vaše obec se poměrně rychle rozrůstá. V současnosti má bezmála sedm set lidí. A není to konečné číslo. Jaké nyní musíte řešit problémy kvůli nárůstu počtu obyvatel a jaké vás čekají, když v dohledné době přibydou stovky dalších?
Problémem je chybějící kapacita ve školách, nemáme zajištěnou spádovost a v Kladně i okolních obcích se masivně staví. Snažíme se toto vyřešit a hledáme možnosti k výstavbě vlastní, respektive svazkové školy. Bez toho významnější rozšiřování obce nebude možné. Je to však zatím vzdálený cíl. Zároveň jsme s nárůstem obyvatel již nyní měli problém s přeplněným ranním školním autobusem. Do Kladna ráno míří hodně školáků. To se ovšem podařilo zlepšit doplňkovým ranním školním spojem.

Několik týdnů visí na sociálních sítích inzerát na provozovatele potravin v Pleteném Újezdě. Proč ten poslední skončil a hlásí se vám vážní zájemci? Co jim obec může nabídnout jako podporu?
Budova, kde léta fungovaly potraviny není v majetku obce, proto se situace řeší hůř. Obec vlastní vhodné prostory nemá. Jsme v kontaktu s majitelem objektu a ve spolupráci s ním provozovatele poptáváme. Původní potraviny byly ve velkém prostoru s vyšším nájmem. Zájem obyvatel o místní potraviny se snížil se špatným fungováním posledních nájemců. Potraviny byly často prošlé, prostory nebyly dostatečně uklízené a jednoho dne zůstaly dveře obchodu najednou zavřené. Nový nájemce tak velkého prostoru se i přes velkou snahu nenašel. Po tomto neúspěchu majitel objektu prostory pronajal zájemci z jiného oboru, ale připravil i menší prostor pro případné potraviny. A tak jsme nyní opět v procesu hledání provozovatele. Obec je připravena jednat o podpoře do rozjezdu provozu, například pomoci s nákupem vybavení, které by zůstalo v majetku obce apod. Vážného zájemce nyní jednoho máme a čekáme, zda se s majitelem objektu dohodnou na podmínkách.

Na nedávném setkání veřejnosti s představiteli krajské dopravy zazněl od obyvatelky Pleteného Újezdu dotaz, kdy budou mít cestující z obce komfortnější spojení na Prahu, když obec ročně přispívá na integraci dopravy. Je pro vás tento problém, či spojení s většími městy v okolí, problém?
Samozřejmě to není komfortní situace. Oproti minulosti je situace ale již lepší, protože nyní mají v Unhošti spoje na Prahu čekat na místní spoje. Musíme si ale také uvědomit, že velké množství lidí cestuje v pracovní dny do Prahy auty, protože využívají blízkost dálnice a komfort dojezdu z domova rovnou do cíle. Jsme jako malá obec v horší vyjednávací situaci, ale snažíme se v tomto směru o další jednání. Příspěvky na dopravu jsou zaměřené na zachování počtu víkendových spojů, které by našim občanům chyběly významně. Pro naši obec bude velkým odlehčením především modernizace trati Kladno-Praha, která nám zajistí v blízkosti vlakovou zastávku.

Pletený Újezd slaví letos 670 let existence. Kdy oslavy vypuknou, a jak budou vypadat?
Oslavy plánujeme na sobotu 14. září od 13 hodin. Program bude obsahově hodně rozmanitý. Začneme představením pro děti, které se i dál zabaví v rámci doprovodného programu. Oslovíme však určitě v průběhu dne obyvatele všeho věku a užijeme si oslavu obce naplno. Máme v plánu představit historii Pleteného Újezdu i plány do budoucna. Připomeneme si zvon, který byl pro naši kapličku vyroben zvonařem panem Manouškem a v roce 2016 jej vysvětil kardinál Dominik Duka. Pobavíme se u divadelních a hudebních představení, které budou mít i zahraniční zastoupení a za doprovodu všech skvělých účinkujících a chutného občerstvení vydržíme jistě vzhůru do pozdních hodin. V nejbližších dnech vypustíme do světa pozvánku a plakáty. Není to ovšem jediné letošní jubileum. V tomto roce máme také výročí 100 let od založení TJ Meteor Pletený Újezd, které oslavíme s účastníky „Újezdského poháru“ v létě, přesně 20. července 2024. Děkuji Vám za rozhovor a srdečně vás zvu na oslavy v obci Pletený Újezd.

Jan Murárik

pletlet
Foto: Pletený Újezd (letecký pohled na obec)


Počasí Kladno

Předpověď počasí