Cizinci na Kladensku: Smečař Imamura se v kladenském bytě nemusím ohýbat...

Je bezesporu nejpopulárnějším volejbalistou Kladenských orlů. Po každém domácím zápase se ocitá v obklopení žadatelů o selfie a autogram. V hledišti mu fandí i krajané. Smečař Takahiko Imamura (24) je prvním Japoncem v historii kladenského klubu.

Jak jste se ocitl na Kladně?
Blízký kamarád mého trenéra v japonském klubu Panasonic Panthers mi doporučil, abych zkusil hrát sezonu v zahraničí, konkrétně v České republice. Shodou okolností je dotyčný francouzský trenér kamarád s trenérem a svým krajanem v kladenském klubu. K tomu jsou oba součástí národního francouzského volejbalového týmu a ke všemu společně vyhráli olympiádu v Tokiu (usmívá se).

Měl jste ještě jinou nabídku?
Měl jsem dvě možnosti, kam bych mohl jít hrát, do Francie a České republiky. Nakonec jsem si vybral Česko především kvůli bezpečnosti v téhle zemi. 

Stýská se vám po domovině? 
I když jsem tu sám, vůbec se mi nestýská. Užívám si tady každou chvíli. Dokonce i byt, ve kterém teď žiju, je pro mě v něčem lepší než v Japonsku. Tam, abych se dostal domů, jsem se musel ohýbat. Jsem dost vysoký a vaše byty jsou dělané pro všechny lidi bez ohledu na výšku. Je to pro mě v tomto směru o dost jednodušší.  

S kým v týmu nejvíc kamarádíte? 
Nejvíc se bavím s Čeketou. Naučil jsem ho pár vět japonsky, baví ho to a tak na mě mluví občas japonsky. Já od něj pochytávám češtinu. Když se ho česky zeptám, jak se máš, odpoví mi japonsky.  Samozřejmě, všichni spoluhráči jsou přátelští, nemám si vůbec na co stěžovat, ke všemu se nám daří vyhrávat. Žádného oficiálního překladatele nemám. Když něčemu nerozumím, všichni jsou ochotni pomoc a dokážou mi všechno detailně vysvětlit.

Je něco, co vám přeci jen vadí? 
Co mi trochu vadí, je hala, kde trénujeme. Je špinavá. Spousta lidí dovnitř chodí ve špinavých botech.

 A co oceňujete?
Myslím si, že je u vás o dost jednodušší zbavit se odpadu než je to v Japonsku, kde na to máme o dost striktnější pravidla. 

Porovnejte volejbal v Japonsku s českým...
V české extralize vnímám určité rezervy. Jednotliví hráči a jejich individuální schopnosti jsou perfektní, naopak týmovost je to, co by se mohlo zlepšit. 

Jan Murárik a Michaela Šťastná

imafan
V hledišti Kladenské sportovní haly každý zápas orlů usedají fanoušci z Japonska

imahra
Imamura zapadl do týmu nejen pro své volejbalové umění, ale také pro kamarádskou povahu

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí