Letošní rok není zvláště pro provozovatele pohostinství jednoduchý. Stát zavedl směrem k hospodám různá opatření a lidé mimo Prahu prý utrácejí v restauracích čím dál tím méně peněz. V našem seriálu nás zajímá, jak se mají hostinští v Kladně. Kročehlavskou restauraci U Koček, bývalá hospoda Na Půdě, vede od září 2014 Ladislava Falátová.

Jak se vám daří?
Kvůli kuřáckému zákonu se hostinská kultura přesunula na zahrádky. Přes léto hostům na sluníčku pivo rychleji stoupá do hlavy a jejich mluvený projev, to je teda něco. Zvláště maminky s dětmi, které musejí projít kolem, to slyší naplno. Před zákonem byli zavření uvnitř a byl klid. Teď uvnitř skoro nikdo nesedí, ale zase si sem jdou sednout právě ženy, kterým vadil předtím kouř. Dříve chodily na zahrádku… Ovšem těch je velmi málo. V létě přes den máme v hospodě dva tři lidi. Ten zákon nás zasáhl citelně. Vůbec si neumím představit, jak to bude vypadat v zimě.

Bojíte se zimy?
Bojím se toho, že hosté přestanou chodit úplně. K nám chodí starší chlapi, kteří byli odjakživa zvyklí jít do hospody na pivo a cigáro. A já je mám vyhazovat na mráz? Mě to uráží. Podnikám v pohostinství přes dvacet let, platím poctivě daně. Tak proč mně politici nedovolí se rozhodnout, co chci mít za podnik? Jestli kuřácký, nekuřácký, nebo třeba napůl. Další nepříjemnost je, že po desáté hodině nesmí nikdo na zahrádce sedět, natož kouřit. Tudíž chodí kouřit na chodník, povídají si u toho, takže lidé z okolních domů na ně volají policajty. Když byli zavření uvnitř, byl klid. V zimě to v deset zavřeme, protože hosté se asi seberou a půjdou si zakouřit k pivu a televizi domů. Personál nebude nadšený, protože holkám zřejmě budu muset sáhnout na prachy.

Je ten zákon likvidační?
Doufám, že ne. Před rokem jsem do rekonstrukce hospody, aby se v ní cítili dobře i nekuřáci, vrazila tři miliony… 

Je protikuřácký zákon jediné, co vám znepříjemňuje podnikání v pohostinství?
Jestli myslíte pokladny EET, tak podle mého je to hovadina, ale problém s tím nemám. Personál si na pokladnu zvyknul, akorát pro mě to jsou náklady navíc. Vadí mně spíš, že musím předpokládat, který host už má dost, nebo který je v práci a já mu už nesmím nalít. Stalo se nám také, že přišel strážník za obsluhou a říkal jí, že má na zahrádce hosta se psem bez košíku na tlamě. Za to taky musíme zodpovídat, že někdo přijde se psem, ten pes někoho kousne a my máme platit pokutu? Co je to za nesmysl?

Co byste dělala, kdybyste musela hospodu zavřít?
Šla bych na pracák. Kdo mě skoro v šedesáti zaměstná? 

Jan Murárik