Dopravní expert: Kladno má nejhezčí specifický objezd v Česku

Se svým týmem na Fakultě dopravy ČVUT provádí jednoduše řečeno analýzy silničního provozu. Jednu z mnoha si objednalo i město Kladno.

Týkala se možnosti propojení dvou křižovatek (ulice M. Horákové, J. Klainera, Vodárenské a Americké, pozn. red.) v jednolitý kruhový objezd. Vedoucí laboratoře pro dopravní analýzy Petr Kumpošt přijal pozvání Vašeho Kladna a na fungování neobvyklé křižovatky se přijel podívat.
„Viděl jsem v Česku tři podobné, ale Kladno ji má nejhezčí a podle mého názoru z praktického hlediska i nejlépe řešenou,“ uvedl poté, co se nad „Piškot“ nechal nad křižovatku vynést pomocí pojízdné plošiny.
„Byli jsme zvědaví, jak si na takový tvar řidiči zvyknou. Vidím, že s ním nemají žádný problém. Křižovatka má i velmi dobré řešení pro průjezd vozidel záchranného systému. Kdyby se postavila ve tvaru elipsy, tak mohla řidičům jízdu zkomplikovat. Zúžený tvar je v tomto místě naprosto správné řešení. A to i esteticky,“ dodává dopravní expert, jenž se svými spolupracovníky zpracoval například řešení velké okružní křižovatky u kostela v Rozdělově.

Jan Murárik
Foto: Kg

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí