Kladno podá kasační stížnost proti rozhodnutí soudu o vypsání referenda

Statutární město Kladno nesouhlasí s rozhodnutím Krajského soudu v Praze a podá proti němu kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu, protože ho považuje za nezákonné.

O co jde? Krajský soud rozhodl, že návrh Přípravného výboru pro konání místního referenda ve Statutárním městě Kladně (iniciativa Kladno bez hazardu) nemá nedostatky a zároveň vyhlásil místní referendum o otázce plošného zákazu hazardu na území města současně s termínem 1. kola prezidentských voleb 13. a 14. ledna 2023.
Tímto rozhodnutím porušil nejen zákon o místním referendu, ale i ústavně zaručené právo Statutárního města Kladna na samosprávu, když upřel Zastupitelstvu města Kladna právo rozhodovat v samostatné působnosti o vyhlášení místního referenda.
Hazard je v Kladně přísně regulován. Na území Statutární města Kladna je dle vyhlášky povoleno pouze 12 adres, na kterých lze hazardní hry provozovat. Dříve jich bylo okolo 130 a oproti minulosti musí nyní navíc casina a herny splňovat mnohem přísnější zákonná opatření a nařízení. Vedení města Kladna nepovažuje plošný zákaz hazardu za přínosný a smysluplný, chce jít nadále cestou přísné adresné regulace.
Roční příjem z hazardu znamená zhruba 100 milionů korun do rozpočtu města, podle loterijního zákona má město poměrný příjem i z on-line hraní, které jako takové samozřejmě město Kladno nemůže ovlivnit vůbec nijak a z domova lze on-line hrát stejně v Kladně, jako na každém jiném místě v republice.

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí