Tomáš V. Hron: Trochu blázinec mám rád

Městské divadlo Kladno (MDK) uvede dnes večer (19.00 hod.) svou poslední premiéru v letošním roce. Muzikál Na skle malované je jednou z největších inscenací v novodobé historii první kladenské scény. Alespoň tak se to může zdát z pohledu diváka. Zajímalo nás, jak muzikál vnímá herec Tomáš V. Hron (na snímku se svoji ženou Bárou v kostýmech muzikálu).

Zažili jste s manželkou ve své herecké kariéře inscenaci s větší výpravou a obsazením, než je Na skle malované?
Na skle malované je jednou z větších inscenací, ve které jsme mohli hrát. Dělá to hlavně množství lidí, kteří se na vzniku této inscenace podílí. Na jevišti se i s kapelou nachází skoro nepřetržitě dvacet osm účinkujících. Z toho plyne i velké množství kostýmů, které jsou překrásné a velkolepé. Větší ale byla určitě výprava k muzikálu Monty Python’s Spamalot. V Na skle malované nenajdete žádnou zbytečnou dekoraci nebo rekvizitu. Vizuálně jde o opravdu čistý tvar a nebojím se použít označení - umělecké dílo. 

Co z muzikálu si při zkouškách nejvíce vychutnáváte?
Nevím, zdali se dá zkoušení muzikálu romantizovat a něco si „vychutnávat“, protože především jde o šílenou dřinu. Nejde tu jen o situace a text, ale je tu ještě zpěv, choreografie a to ve spojení se živou kapelou. Všechno musí do sebe zaklapnout, aby se k divákovi přenesla ta správná nálada a atmosféra. Co mě ale na zkoušení muzikálů určitě baví? Jednoznačně hudební nastudování. Zbožňuji vícehlasé písně a práci na nich.  

Muzikál je prošpikován různými hudebními styly. Který vám je nejbližší?
Hudebních stylů je v připravované inscenaci opravdu mnoho a Roman Říčař odvedl nad skládáním hudebních aranží kus skvělé práce. Osobně nejsem příliš hudebně orientován nějakým směrem. Když je to provedené skvěle a napsané chytře, může to být bigbeat, lidovka nebo rap. V Na skle malované se mi líbí vše. 

Ladíte s manželkou doma repliky a zpěv?
Ano, rozhodně. To patří k výhodám společné domácnosti dvou členů činoherního souboru kladenského divadla. Pomáháme si při zkoušení všech rolí. A i když se zrovna divadlu nevěnujeme, tak se tu a tam, v kuchyni či v koupelně, ráno, odpoledne nebo večer, ozve nějaký zpěv, kousek textu, sem tam se objeví i kousek choreografie. Vždy jeden něco mimoděk začne a druhý se přidá. Trochu blázinec, ale mám to rád. 

Jan Murárik
Foto: MDK

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí