V Galerii Cyrila Boudy se dozvíte o životě významného kladenského rodáka

Kladno zve veřejnost na výstavu Anontnín Raymond - Kladno/Tokio. Koná se v městské Galerii Cyrila Boudy v pondělí až čtvrtek od 8 do 18 hodin, v pátek od 8 do 16 hodin.

Antonín Raymond (rodným jménem Antonín Reimann) pocházel z rodiny kladenského židovského obchodníka Aloise Reimanna. V místech jeho rodného domu na jižní straně náměstí Starosty Pavla dnes stojí bankovní palác (čp. 14), na jehož nároží zmiňuje někdejšího rodáka pamětní deska. V Kladně žil do roku 1903. Studoval na kladenské reálce, později na České polytechnice v Praze, kterou dokončil v roce 1909.
V následujícím roce emigroval do Spojených států amerických. Od roku 1916 spolupracoval s Frankem Lloydem Wrightem v jeho kancelářích v Taliesin, v Spring Green a na stavbě Imperial Hotelu v Tokiu v roce 1919. Poté zůstal v Japonsku. V letech 1926 až 1939 v Tokiu také působil jako honorární konzul Československa.
Výstava má dvě části. Základem jsou papírové modely významných japonských staveb s popisem. Druhá část je věnována propojení Raymonda a Kladna. Na výstavě je pro návštěvníky je připraveno tvoření i zdobení.
V případě zájmu o komentovanou prohlídku pro skupiny či školy kontaktujte kurátorku výstavy Gabrielu Havlůjovou (tel.: 602 668 482).

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí