Kladno zanechalo v Barceloně energetickou stopu

Město Kladno se v těchto dnech v Barceloně zúčastnilo prestižního mezinárodního setkání lídrů z mnoha oblastí, kteří skutečně promlouvají do rozvoje měst.

Díky zapojení města Kladna v mezinárodních projektech, jako jsou SPARCS nebo GlocalFlex, se naše město postupně připojuje i k naplňování tohoto paradigmatu. Transformace Kladna směrem k uhlíkové neutralitě byla i příčinou pozvání na panelovou diskusi na toto téma, konkrétněji se jednalo o téma vytváření kvalitních životních podmínek v souladu s uhlíkovou neutralitou.
Ačkoliv je město teprve na začátku realizace tohoto ambiciózního plánu uhlíkové neutrality, již nyní lze pozorovat některé výsledky. Město se pomocí projektu SPARCS odrazilo k vytvoření Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (SECAP) a pomocí tohoto strategického dokumentu odvíjí a plánuje i své další aktivity. Jedním z dílčích projektů je v tomto směru vytvoření pozitivní energetické čtvrti (PED), a to konkrétně v Rozdělově. O tomto tématu, a třeba i o rekonstrukci železniční trati do Prahy hovořil v souvislosti s udržitelnou mobilitou v Barceloně radní Ondřej Rys spolu se zástupci měst Matjaz Rakovec, Kranj a Slovinsko a dalšími experty.
„Města řeší vesměs podobné problémy, jedním z nich je například množství aut, jejichž rozměry se navíc v posledních letech zvětšují. Pro Kladno je velkým tématem rekonstrukce a zdvoukolejnění železniční tratě do Prahy. Osobně doufám, že nabídka dobré dopravní alternativy, bude motivovat naše občany k přehodnocení, zdali je osobní auto skutečně pro cestu nezbytné,“ uvedl mimo jiné během diskuse radní.
Spolu s ním Kladno do Barcelony vyslalo i dva zástupce Oddělení dotací a přípravy projektů. Koordinátor projektu SPARCS Michal Koníček kvituje možnost osobního setkání na obdobných mezinárodních akcích: „Prezentace Kladna je pro získávání kontaktů velice důležitá. Ano, již máme některé osvědčené partnery, ale je mnoho oblastí, kde nemáme tolik zkušeností, a jiná města a firmy ano. Proto je dobré se s těmito aktéry seznámit a zjistit, zdali již nedošli k nějakým zjištěním, která by pro nás mohla být prospěšná. Jakmile se jako město účastníte některého úspěšného projektu, zapojené strany na vás následně pamatují u nových příležitostí, což s sebou přináší i finanční příležitosti pro zlepšování života na Kladně.“
Energetický expert města David Škorňa, který se Expa zúčastnil již loni, na jeho slova navazuje: „Například díky účasti v projektu SPARCS jsme se stali součástí projektu GLocalFLex a úplně nejaktuálněji jsme tady v Barceloně rozvíjeli diskusi na založení pracovní skupiny Energetického společenství, komunity, kterou by Kladno vedlo.“
Kladno tak zanechalo stopu na mezinárodní akci a ohledně energetické problematiky se čím dál víc dostává do povědomí ostatních měst, která s transformací na obnovitelné a udržitelnější zdroje, třeba ještě ani nezačala.

-red-
Foto: archiv Ondřeje Ryse

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí