Kladno zve na novoroční ohňostroj, k výzvě ministra Víta Rakušana se nepřidá

Středeční výzva ministra vnitra Víta Rakušana z hnutí STAN o zrušení novoročního ohňostroje obletěla nejen mediální prostor tuzemských redakcí, ale i jednotlivé obce. Kladno bude dle slov primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) ohňostroj pořádat a příchod nového roku společně se svými občany oslaví. Nejen Kladeňáci si tak v pondělí 1. ledna mohou užít hudební pyroshow na náměstí Sítná od 18.00 hodin.

Statutární město Kladno plánovaný ohňostroj neruší, proč jste se nepřidali k výzvě ministra Rakušana?
Výzvu nepovažuji za relevantní, zůstává mi spíš rozum stát nad tím, že jako ministr vnitra může něco obdobného obcím doporučovat. Den státního smutku jsme uctili a pořádání ohňostroje nevnímám jako neúctu vůči obětem tragické události na filozofické fakultě. Život musí běžet dál a lidé musí mít věci, na které se těší. Spojovat pietu s rušením novoročních oslav mi spíše přijde jako pokus o zviditelnění pana Rakušana. Pokud se ale oprostím od této výzvy, tak rozumím, že ohňostroj je kontroverzním tématem. Z tohoto důvodu jsme připravili a schválili vyhlášku, která využívání zábavní pyrotechniky na území města Kladna omezuje pouze na určité dny a časy. Sami jako město pořádáme ohňostroje jen dva a vždy s trváním pod deset minut.

 

Obdobný postoj jste zaujal i při pandemii koronaviru před třemi lety, kdy jste rozhodl nezrušit celý vánoční program?
Ano, je to tak. Za dodržení veškerých nařízení jsme program Kladenských Vánoc nerušili, a dokonce jsme ho i vysílali on-line. Kladeňáci naše rozhodnutí jednoznačně ocenili a po celé konání kulturního programu chodili každý den přímo na náměstí. Nucená izolace mnohým lidem dokáže spíše dlouhodobě uškodit.

 

Co si myslíte o rozhodnutí vedení měst, kteří se k výzvě připojili?
Občas mi přijde, že čím menší obec, tím častěji se poddá. Ale více mi nenáleží komentovat a budete se muset obrátit na kompetentní starosty a starostky. Za sebe mohu říct, že jsem opravdu rád, že mám bezvadné kolegy, kteří na vzniklou situaci mají stejný názor, jako já. Ať už se to týkalo koronaviru nebo různých, řekněme, výjevů pana ministra Rakušana. K samotnému ohňostroji, jestliže přijdete prvního ledna na náměstí Sítná, tak na vás bude čekat ohňostroj s hudebním podkresem v podání Imagine Dragons, Whitney Houston a AC/DC a myslím si, že se máte opravdu na co těšit.

Zdroj: Statutární město Kladno

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí