Sládečkovo vlastivědné muzeum zve na výstavy, přednášku i na Den horníků

Po prázdninové přestávce se opět otevřelo Sládečkovo vlastivědné muzeum. Návštěvníci se mohou těšit na menší úpravy v expozici, které spočívají v představení nově restaurovaných obrazů ze zbořeného kostela Nanebevzetí Panny Marie, přidání informací o pravěku Kladenska i zpříjemnění prostředí expozice. 

K vidění jsou zde také dvě zajímavé fotografické výstavy. Jednak 111 let amatérské fotografie, která odhaluje počátky fotografování v Kladně od vzniku prvního fotoklubu v roce 1905. Můžete si prohlédnout fotografie Kladna až do 80. let i techniku, která byla používána. Mezi autory fotografií najdete například Oldřicha Pernicu a Josefa Fouska. Jakousi nadstavbou je výstava amatérského fotografa Jiřího Štěpánka s názvem Fotografie z patra. Všechny snímky pořídil ze svého bytu, přesto jsou velice rozmanité – nevšední pohledy na život v Kročehlavech, také třeba na ruzyňské letiště a v neposlední řadě na "kladenské" nebe.

Již od 16. září muzeum zve na výstavu s názvem Roma Rising neboli Romské obrození. Tvoří ji výběr z projektu amerického fotografa Chada Evanse Wyatta, který fotil Romy, jimž se podařilo i přes silně zakořeněné předsudky prosadit se v majoritní společnosti - dosáhli vzdělání a profesních úspěchů. Výstava je zapůjčena z Muzea romské kultury v Brně.

Po prázdninách pokračuje také přednáškový cyklus. Tentokrát bude přednášet kladenský architekt Ing. arch. Jan Červený na téma Vrstvení veřejného prostoru - jak do nového promítat historické, a to 22. září od 18 hod.

Do Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně se dostanete buď pěšky – cca 10 min od autobusového nádraží směrem k Poldině huti, pro vlastní dopravu je zde k dispozici parkoviště.

Mezi oblíbené zářijové akce patří na Kladensku Den horníků a Svatováclavské slavnosti. V sobotu 10. září proběhne v Hornickém skanzenu Mayrau oslava a připomenutí hornických tradic - těšit se můžete na výletní vlak, hornickou dechovku Venkovanka nebo skupinu COP. A již popatnácté budou probíhat 28. září na Budči u Zákolan Svatováclavské slavnosti. Na raně středověkém hradišti, kde stojí také nejstarší dosud stojící stavba v ĆR – rotunda sv. Petra a Pavla - budou řemeslné dílny, loutková a šermířská představení i komentované prohlídky. Návštěvníky přijede pozdravit sv. Václav s babičkou Ludmilou.

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí