Slzy, smutek, naděje i smích - to vše je Jeden svět v Kladně

Festival Jeden svět každoročně zahajuje začátkem března projekcemi dokumentárních filmů v Praze a následně se přesouvá do regionů. Kromě Prahy ho uvítá dalších 32 měst včetně Kladna.  

Letošní 10. ročník se uskuteční 29. 3. – 1. 4. Diváci mohou vybírat z 12 různorodých filmů a 2 promítacích prostorů. První polovina večerních projekcí proběhne v komorním prostoru zapsaného spolku Živé Vobrazy (dříve Psychedelické pohostinství POD Vobrazem). Druhý bezbariérový prostor nabídne Divadlo Lampion. Na debaty s diváky po projekcích filmů letos přijali pozvání režiséři českých dokumentů Tomáš Kudrna a Kateřina Hager, i další hosté, kteří mají k tématům co říct. 

Školní projekce 27. a 28. 3.

Školní projekce jsou určené žákům a studentům základních a středních škol. Probíhají vždy v dopoledních hodinách a časně odpoledních hodinách v prostoru Divadla Lampion. Učitelé si pro svou třídu mohou objednat ze široké nabídky filmů projekci přiměřenou věku i zájmům dětí a mládeže. V letošním roce se projekce pro školy těší obrovskému zájmu, vyhrává zejména film Děti online Kateřiny Hager. Po každém promítání následuje debata s žáky a studenty nebo jiná aktivita. 

 

Přineste na festival starý mobilní telefon a soutěžte

V sobotu 1. 4. se v Divadle Lampion promítá od 18.00 hod. dokumentární film Zemřít pro design. 

Věděli jste, že výroba notebooků, mobilů a elektroniky vůbec je toxická? Zaměstnanci kvůli agresivním chemikáliím umírají na nové druhy rakoviny, jejich děti se rodí s postižením a výrobci to vědí. Maří soudní procesy a tutlají informace už 30 let…

Mobilní telefony na jedné straně obsahují nebezpečné a toxické látky, jako jsou například rtuť, arsen nebo olovo a na druhou stranu hodnotné materiály, jako zlato, stříbro nebo měď. Proto je důležité, aby byly telefony po skončení životnosti odborně demontovány a recyklovány.

V rámci doprovodného programu se organizátoři festivalu se ve spolupráci  s neziskovým projektem Remobil www.remobil.cz rozhodli uspořádat sběr starých mobilních telefonů. Na debatu po skončení filmu byl pozván ředitel projektu Jiří Šmejkal. 

Svůj starý mobilní telefon můžete přinést do sběrného boxu na festival Jeden svět Kladno nebo doprovodné akce. Zařadíte se tak do slosování o přepravky alko i nealko nápojů od Jablářství F. H. Prager v hodnotě 700 Kč. 

 

Jeden svět Kladno pro všechny

Lidé s tělesným handicapem nebo sníženou pohyblivostí jistě ocení bezbariérový prostor Divadla Lampion. Pro neslyšící budou u vybraných filmů připravené speciální titulky. 

V letošním roce mohou rodiče navštívit odpolední projekce společně se svými dětmi, případně mladší potomky svěřit do dětského koutku. Pro děti od 8 let se v sobotu 1. 4. od 15.00 hod. promítá pásmo tří krátkých filmů Darované housle, Kimaru a kuřata a Bětka a chytré hlavičky.

Senioři a studenti mají zvýhodněné vstupné.

Kompletní program včetně hostů k debatám na  https://www.jedensvet.cz/2017/kladno

 

Synopse k promítaným filmům

Stroje / Machines / Rahul Jain / Indie, Německo, Finsko / 2016 / 71 min.

K Indii neodmyslitelně patří pestrobarevné látky. Poněkud ve stínu však zůstává, kdo a jakým způsobem je v dnešní době vyrábí. Snímek nás zavádí do ponurého prostředí textilní továrny, kde hlavní roli zastávají stroje, vozíky, kádě s barvami a rozmanitá směs zvuků, které vydávají. Uprostřed tohoto mechanického světa se pohybují pracovníci továrny – muži různého věku i smýšlení, kteří postupně splývají se zautomatizovanými procesy a sami se stávají jen další součástí strojové výroby. Dokument prostřednictvím působivých obrazů zachycuje životy, z nichž se pestré barvy pomalu vytrácejí.

 

Dobrý pošťák / Good Postman / Tonislav Hristov / Finsko, Bulharsko / 2016 / 80 min.

Malá vesnička na pomezí bulharsko-turecké hranice je branou pro uprchlíky převážně ze Sýrie. Své o tom ví zejména její nepočetní obyvatelé, které otázka běženců rozděluje. Jedni se uprchlíků bojí, zatímco druzí v nich vidí naději na znovuobnovení skomírající vesnice. Tento rozkol se také stává ústředním tématem nastávajících voleb na post starosty. Nadějným kandidátem je i tichý a obětavý pošťák Ivan, jehož přáním je zaplnit vylidněné domy syrskými rodinami. Volebním protivníkům se tento nápad nelíbí a raději vedou například kampaně za první internetový klub v obci. Film je tragikomickým obrazem svébytného pohledu na svět a jedné lidské dobroty.

 

Otec, Syn a Džihád svatý / The Father, the Son and the Holy Jihad / Stéphane Malterre / Francie / 2016 / 120 min.

Syřan Bassám Ajáší se stal zářným příkladem integrace do francouzské společnosti. Vzal si Francouzku, založil rodinu, podnikal. Příběh jeho rodiny byl prezentován jako úspěšné propojení života v islámské víře a západních hodnot. Jak se ale v jeho rodné zemi zhoršovala situace, smysl pro patriotismus začal převažovat, a Bassám se stal duchovním vůdcem odporu. Jeho syn Abd-ar-Rahmán zašel ještě dál, když v roce 2011 vstoupil do Svobodné syrské armády v boji proti Asadovi. Téma hledání vlastní identity v nesourodých kulturách je představeno v napínavém filmovém zpracování, kterému nechybí strhující příběh, silné charaktery a exkluzivní záběry ze syrských bojových akcí.

 

Blanche nebude sedět v koutě / A Young Girl in her Nineties / Valeria Bruni Tedeschi, Yann Coridian / Francie / 2016 / 85 min.

Jako těla bez duše. Tak někdy mohou působit pacienti s Alzheimerovou nemocí. Blanche Moreau, krásná dvaadevadesátiletá dáma, není výjimkou. Vše se mění v momentě, kdy do geriatrického centra, v němž spolu s dalšími seniory tráví poslední fázi svého života, přichází choreograf a tanečník Thierry. Díky jeho taneční terapii těžce nemocné pacientky zcela ožívají. Důvěrnou intimitu a pozornost, kterou jim ve společném pohybu věnuje, si užívá obzvlášť Blanche. Poetický film otevírá delikátní téma citových potřeb seniorů, potvrzuje moc arteterapie a beze slov dokazuje, že ve starém těle dříme mladá duše.

 

Život začíná po stovce / Life Begins at 100 / Åsa Blanck / Švédsko / 2015 / 58 min.

Švédka Dagny má svůj vlastní blog, kam denně přispívá. Píše o všedních věcech, dopisuje si se svými přáteli a sem tam projede seznamky. Večer nezřídka vyráží na párty, kde nepohrdne sklenkou šampaňského. Je hostem televizních pořadů, lidé ji poznávají na ulici. Fakt, že se blogerka Dagny narodila v roce 1912, se zdá nepodstatný. Jak sama říká, být aktivní a mít vůli učit se stále novým věcem není otázkou věku. A přestože k ní osud nebyl vždy vstřícný, neutápí se v minulosti, ale těší se na vše, co přijde. Skrze svůj příběh vzkazuje, že je třeba odhodit stud a strach – na to je život příliš krátký.

 

Zkrocení zlých otců / Call Me Dad / Sophie Wiesner / Austrálie / 2015 / 80 min.

Večer na běžném poklidném předměstí. Co se děje za zdmi domů, v kolika domácnostech se zrovna odehrává nějaký konflikt? Úvodní montáž složená ze záznamů telefonátů žen na linku bezpečí, nahrávek slovního napadání a sebezpytujících výpovědí mužů po výbuchu agrese, to vše navozuje atmosféru skrytého světa domácího násilí. V Austrálii vznikají podpůrné skupiny pro muže ovládané zlostí, kteří se ale snaží převzít zodpovědnost za hrubost, již projevili vůči svým nejbližším. Dokument sleduje životní příběhy tří z nich a proplétá je s osobní zkušeností dvou terapeutů. Skupina prochází očistcem, na jehož konci by muži měli být připraveni navázat nový vztah se svými rodinami.

 

Zemřít pro design / Death By Design / Sue Williams / USA / 2015 / 59 min.

Výroba notebooků, mobilů a elektroniky vůbec je toxická. Zaměstnanci kvůli agresivním chemikáliím umírají na nové druhy rakoviny, mají postižené děti. Výrobci to vědí. Maří soudní procesy a tutlají informace už 30 let. Jedovaté látky nelze zlikvidovat. Rozežírají nádrže, pronikají do vzduchu, cestují po planetě – a škodí všem. Snímek metodicky rozkrývá problém globálních rozměrů. A ukazuje, jak je dále stupňován nelidskými podmínkami v čínských výrobnách, technikami „likvidace“ starých přístrojů či praktikami, jimiž firmy dál nutí zákazníky kupovat nové modely. Na druhou stranu, ve světě se najdou i kutilové razící šetrné cesty, jak s elektronikou zacházet, aby pro nás neměla fatální následky.

 

Děti online / Children online / Kateřina Hager / Česká republika / 2017 / 52 min. 

Zachymu je teprve dvanáct, jeho YouTube kanál má přes sto dvacet tisíc odběratelů a nespecifikovaný počet „haterů“. Maminka to akceptuje, a dokonce s ním občas vystupuje, zato Zachyho otec je zklamaný, že po něm syn nezdědil lásku k myslivosti. Tatínek třináctiletého Oskara zase nesnáší, když přijde večer z práce a nepozná, zda je syn doma, nebo ne. Oskar je totiž zavřený v pokoji a paří počítačové hry. Starosti má i maminka Nikoly. Ta se v patnácti letech stala jednou z obětí sexuálního agresora na sociální síti. Dokument Kateřiny Hager na portrétech tří mladých hrdinů a hrdinek ukazuje, jak těžké je dospívání i výchova dětí v době, kdy se většina zábavy i hrozeb přesunula do kyberprostoru.

 

Epidemie svobody / Epidemic of Freedom / Tereza Reichová, Hynek  Reich Štětka / Česká Republika / 2017 / 66 min.

Proč je v Česku očkování povinné, když ve většině zemí západní Evropy mají rodiče právo volby? Neočkují tu doktoři děti příliš brzy? A mají vůbec čeští rodiče o očkování dostatek informací? Dokumentaristka Tereza Reichová s manželem Hynkem Reichem Štětkou hledají odpovědi na tyto a mnohé další otázky. S narozením dcery Žofky přišly obavy o její zdraví. Mladí manželé se vyzbrojují kamerou a točí vše, co by mohlo ovlivnit jejich rozhodnutí, zda dceru očkovat, nebo ne. V diskusích s pediatry, s ministerstvem zdravotnictví, s kamarády, s babičkou malé Žofky i sami mezi sebou zjišťují, že vytvořit si na celý problém jasný a dobře podložený názor není zdaleka tak jednoduché.

 

Normální autistický film / Normal Autistic Film / Miroslav Janek / Česká republika / 2016 / 90 min. 

Kdo je to aspík? A co mají společného autisti, Malý princ a mimozemšťani? Pětice dětí a dospívajících postav filmu žije s nálepkou, která je odděluje od ostatních. Ale kdo může tvrdit, co je normální a co není? Oceňovaný český dokumentarista Miroslav Janek natočil neobyčejný snímek o neobyčejných bytostech, nabourávající představu o autismu jako nemoci. Film je plný poetických obrazů, slavných klavírních skladeb, autistického rapu, filozofických úvah o vesmíru, smrti, přátelství a světa víl nebo smělých plánů budoucího člena demoliční čety. Takový normální autistický film.

 

O čo ide Idě / Ida´s Idea / Tomáš Kudrna / Česká republika / 2016 / 67 min.

Ida Kelarová v průběhu let vybudovala úspěšný sbor Čhavorenge. Pro každoroční hudební soustředění ansámblu vyhledává nové dětské talenty v romských osadách na Slovensku i v České republice. Vyvrcholením deseti dnů zkoušení je společný koncert dětí za doprovodu členů České filharmonie. Z perspektivy nové účastnice Moniky se otevírá romský svět podle Idy. Děti přijíždějící na tábor podstupují každodenní náročné zkoušení a zároveň jsou konfrontovány s vlastní romskou identitou. Přípravy na vystoupení doprovázejí emotivně vypjaté situace, a to zejména při návštěvě chudé romské osady Hermanovce.

 

Pásmo dětských filmů (vhodné od 8 let)

Darované housle / Joe’s Violin / Kahane Cooperman / USA / 2016/ 24 min.

Joe se narodil do hudební rodiny. Od malička hrál na housle. Po vypuknutí 2. světové války byl se svým otcem deportován z rodného Polska do pracovního tábora na Sibiři. Po válce odjel do USA a své milované housle si nezapomněl vzít s sebou. Dnes už na ně vzhledem k věku hrát nemůže, a tak se rozhodl věnovat je některému z chudých dětí ze školy v newyorském Bronxu. Jeho housle tak získala dvanáctiletá Brianna, která na ně hraje s podobnou vášní jako kdysi on a uvědomuje si, jak důležitou roli při sbližování generací může sehrát právě i hudba.

 

Kimaru a kuřata / Chickens for Kimaru / Anne van Campenhout, Eriss Khajira / Nizozemí / 2016 / 15 min.

Desetiletý Kimar žije ve slumu v africkém Nairobi. Rád by se stal leteckým inženýrem, aby zaopatřil maminku a mladší sestry. Po smrti otce totiž jeho rodina nemá dost peněz. Matka musí celé dny pracovat na tržišti, a tak Kimar zastává domácí povinnosti. Nemůže ani chodit do školy, protože nemá z čeho zaplatit školné. Uvědomuje si, že bez řádného vzdělání svou vysněnou práci nezíská. Rozhodne se proto vzít osud do vlastních rukou a vydělat si na školu prodejem vajec. Správně pečovat o slepice však není vůbec jednoduché. Podaří se Kimarovi vydělat na školné a novou školní uniformu?

 

Bětka a chytré hlavičky / Bětka and The Clever One's / Theodora Remundová / Česká republika / 2016/ 15 min.

Mimořádně aktivní dvanáctiletá Bětka žije se svou rodinou na venkově, ráda jezdí na koni nebo tráví čas se svou sestřenicí Eliškou. Ještě raději však pomáhá těm, kteří to v jejím okolí potřebují. Ať už jde o spolužáka s duševním onemocněním, nebo o osamělé seniory v domově důchodců. Pro ty Bětka připravuje pravidelná setkání Klubu chytrých hlaviček. Společně s Eliškou pro ně každé úterý organizují různé hry a aktivity, jako jsou divadelní představení nebo poznávání divoce rostoucích květin. Dívky však nechtějí seniorům jenom samy něco předvádět. Jejich cílem je aktivně je zapojit a vytvořit tak něco společně.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí