Skvělí Floydi v podání All Right Bandu

V bývalé strojovně Bessemerové ocelárny mohli díky městu Kladnu fanoušci legendární hudební skupiny Pink Floyd vidět i slyšet její slavné skladby v podání All Right Bandu (ARB). Ve čtvrtek večer halu zaplnily přes tři stovky lidí. Po koncertu jsme si popovídali se zakládajícím členem ARB, baskytaristou Pavlem Menclem.

Co pro vás pojem Pink Floyd znamená?
Generační i srdeční záležitost. V naší kapele je nás většina ve stáří kolem pětapadesáti let, takže jsme na Floydech vyrůstali. Zhruba před deseti lety jsme si jen tak z legrace zkusili zahrát od Floydů několik věcí. Hráli jsme je na zábavách i plesech a lidi je chtěli pořád slyšet. A protože nám to docela šlo, rozhodli jsme se, že na Floydech postavíme celý program. Tedy přesněji, je postavený na koncertech Pulse Tour, kdy už Roger Waters v kapele po soudních přích nebyl. Nicméně koncert mapuje průřez největšími hity Pink Floyd a samozřejmě jsou mezi nimi i skladby od Rogera Waterse.

Jaké provedení Floydů diváci ve strojovně viděli?
To nejlepší, co jsme schopni předvést i co do technického provedení. Díky městu, které nám koncert uspořádalo, jsme si mohli dovolit maximální světelnou show i vizuální efekty.

Kolikrát do roka předvádíte takhle „vyšperkovaný“ koncert?
Sporadicky. Kladno vidělo unikát. Ale on je to vždycky vlastně unikátní koncert. V Kladně jsme hráli Floydy podruhé. Před rokem a půl v zámecké zahradě, což byl náš premiérový koncert Floydů, přišel rekordní počet lidí. Bylo jich přes pět set. Přitom jsme počítali s tím, že jich bude tak třicet… My kromě toho, že chodíme do práce, ještě hrajeme coververze rockových hitů, a s těmi vystupujeme zhruba osmdesátkrát do roka. Prakticky každý pátek a sobotu někde hrajeme. My zůstáváme stále All Right Band a Pink Floyd jsou pro nás jakousi třešničkou na dortíčku.

Floydi a jejich Pulse, to jsou také nádherné vokály v podání hudebních div. Budou někdy zpívat i při vašich Floydech?
To je složité. Když budeme mít aspoň deset koncertů za rok, tak tam ty vokály s velkou pravděpodobností mít budeme. Ale protože Floydy hrajeme sporadicky, tak nemůžeme na sebe vázat lidi mimo základ kapely. To je příklad saxofonisty, který s námi hrál ve strojovně. Jinak hraje s Felixem Slováčkem a má dost nabitý program, takže na menší verze Floydů s námi nejezdí. A s těmi vokály je to složité také proto, že jsme na Kladensku zatím neobjevili zpěvačku, která by je při Floydech dokázala vyzpívat. 

Co se ovšem povedlo, bylo vystoupení dětí hudebního tělesa Sluníčko při The Wall. Jak moc jste s nimi zkoušeli, aby vše klaplo?
Vůbec jsme nezkoušeli, ty děti to daly na první! S paní učitelkou Moučkovou si to předem poslechly, naučily se text, věděly, že mají sborově zpívat co možná nejvíc nahlas. A s tím šly na podium, kde byly úžasné. 

Kdy a kde opět zahrajete Floydy?
Zatím víme o Rakovníku a Strakonicích. Smlouvu na koncerty ale podepsanou zatím nemáme.

Jan Murárik

 

pinkjan

Jan Danda a Pavel Mencl

pinkkrome

Kromě výborně zvládnuté muziky diváci viděli špičkový světelný doprovod

pinkmesto

Město uspořádalo už řadu kulturních vystoupení v nádherně zrenovované budově strojovny Bessemerové ocelárny

pinkpetr

Petr Chaloupka

pinkrudolf

Rudolf Herceg

pinkvestrojovne

Ve strojovně se bavily tři stovky lidí

pinkzakyne

Žákyně 5. základní školy zpívají ve Sluníčku a teď si vyzkoušely doprovázet slavnou skladbu z alba The Wall


Počasí Kladno

Předpověď počasí