Jan Krafka: Čeká nás Umřít smíchy

Od letošního podzimu vede kladenské divadlo. Za jeho působení představil činoherní soubor každý měsíc jednu premiéru a oproti minulým sezonám se plní hlediště. Jan Krafka (52) má do nového roku plán na ještě úspěšnější divadlo.

Byl začátek divadelní sezony skutečně tak úspěšný, jak se navenek jeví?
Začátek sezony byl šťastný a skvělý zároveň. Konečně jsme ji mohli zahájit v rekonstruovaném divadle a hned první premiéra, uvedli jsme muzikál Donaha!, měla obrovský úspěch. Od té doby je podle mého názoru divadlo na vzestupu. 

Jak zakončíte kalendářní rok?
Zítra, na silvestra, hrajeme již beznadějně vyprodané Soudné sestry a po nich oslavíme konec roku v Divadelní kavárně, na což se všichni těšíme. 

Máte dostatek „nábojů“, abyste hned na začátku nového roku stoupající trend zájmu o divadlo v Kladně udrželi?
O tom nepochybuji. Máme výbornou dramaturgii. Na začátek roku chystáme dvě nové hry. Na Malé scéně uvedeme tragikomedii o dvou ženách z vězeňského prostředí s názvem Umřít smíchy a na hlavní scéně připravujeme drsnou komedii Poručík z Inishmoru. Čtvrtého března zveme všechny na divadelní ples a na konci června uspořádáme divadelní Dionýsie.

Devět premiér v sezoně je trend, ve kterém chcete pokračovat?
Devět premiér téhle sezony byla spíše výjimka. Trend je spíše sedm premiér za sezonu. Teď jsme potřebovali takzvaně nabrat repertoár. 

Jaký byl ten necelý rok, co jste se do kladenského divadla vrátil?
Mám ho rozdělený na dvě etapy. Přišel jsem po více než dvou letech zpátky jako herec. Od chvíle, kdy jsem z divadla odešel, tak jsem se v Kladně neukázal. Když jsem letos v únoru opět přijel, zjistil jsem, že mám Kladno a jeho divadlo pořád rád. Jsem šťastný, že jsem zpátky. Co se týče pozice jednatele společnosti, která má devadesát zaměstnanců, snažím se ji řídit v přátelském duchu s důrazem na vysokou profesionalitu. 

Co pro vás, jako pro jednatele, bude v novém roce nejdůležitější?
Mám plány, jak zlepšit ekonomiku divadla a se svými spolupracovníky načrtneme podobu příští sezony.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí