Vladimíra Benoni: Strach je na nic

Vystudovala činoherní herectví na DAMU v absolventském ročníku 2007/2008 ještě jako Vladimíra Striežencová. Od té doby je na volné noze a hrála v několika pražských divadlech (A studio Rubín, Divadlo na Vinohradech, Divadlo Radka Brzobohatého).

Diváci kladenského divadla mohli Vlaďku Benoni vidět již v minulosti v inscenaci Jaromír Jágr, Kladeňák. Do angažmá Městského divadla Kladno vstoupila rolí Jeannie v hořké komedii Tlustý prase na jaře loňského roku.

Vzpomenete si, kdy a jak vás poprvé napadlo stát se herečkou?
Bylo mi asi pět let, v televizi běžela nějaká slovenská inscenace a já jsem najednou při pohledu na paní Studénkovou řekla, že chci být herečka. Od té chvíle to bylo jasné, ani nevím, co mě tak fascinovalo, ale ten pocit i odhodlání zůstaly, a tak jsem se v 15 letech přihlásila na konzervatoř.

Pocházíte ze Slovenska. Jaké byly vaše, nejen herecké, začátky v češtině?
Začátky byly milé, protože jsem ve škole ve Zlíně potkala úžasného profesora herectví. Přesně věděl, co chce, jak otevřít hereckou mysl a schopnost improvizace a taky mi řekl důležitou věc: "Mluv česky, i když špatně, ale mluv, časem se to naučíš." Potvrdil mi to, co mě učili celý život rodiče - strach je na nic, důležité je hledat cestu.

Jaké pozorujete zásadní rozdíly mezi Slováky a Čechy?
Je to jen můj subjektivní názor, ale Češi jsou uvnitř opatrní až nedůvěřiví, ačkoli se chovají, že tomu tak není. Dokonce i po letech přátelství si hlídají záda a my Slováci jim mnohdy přijdeme "děsiví" ve smyslu otevřenosti a bezprostřednosti. Takže ten pověstný temperament máme podle mě stejný, jen se musí moji čeští kolegové uvolnit a cítit dobře v kruhu přátel. Pak je to nádherná spolupráce i spolužití. 

Městské divadlo Kladno je vaším prvním stálým angažmá?
Ano, je to mé první angažmá a jsem moc ráda, že jsem tento krok udělala. Doufám, že i diváci mají stejnou radost z mých výkonů na jevišti.

Na zdejším jevišti jste se objevila jako jedna z prvních členů nového souboru. Jak se tu cítíte po necelém roce?
Čas letí a mně přijde, že od té doby uběhl jen měsíc, což mluví samo za sebe. Zatím se cítím dobře. Každá chyba nutí člověka vstát a zlepšit nedostatky. Každý úspěch potěší, ale přináší větší zodpovědnost v budoucnu nezklamat. 

Kromě herečky jste také lektorkou jógy. Jdou tyto činnosti dobře dohromady? 
Pohyb stejně jako herectví patří do mého života už od dětství. Už na škole jsem hledala alternativu - pohyb a soustředění v jednom. Nakonec jsem si zamilovala hot jógu, která se cvičí ve 42 stupních Celsia a spojuje tak v sobě cvičení a překonávání překážek. Jsem ráda, že můžu předat své zkušenosti dalším cvičencům. Podle mě je to ideální kombinace, být žákem (na jevišti) i učitelem (ve studiu) v jednom.

Kristýna Čepková

Foto: MDK

soudnesestrycivil

Za Vladimírou se každý chlap rád ohlédne

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí