Jiří Š. Hájek: Vždy mne fascinovala temná stránka lidské povahy

Jiří Š. Hájek (1982) je od roku 2013 členem hereckého souboru MDK, ale také režisérem inscenací Podnájem na bulváru Courteline a v této sezoně také Nadaný žák, jejíž premiérou se v říjnu otevřel malý sál Městského divadla Kladno. 

Shodou okolností úspěšně dokončil také režii fantasy komedie Soudné sestry, v níž zároveň hraje jednu z hlavních postav – Šaška, a která měla premiéru těsně před Vánoci. Jiří je proslulý svou pečlivostí při režijně-hereckém vedení svých kolegů a přesností v pojmenování žánru. V tomto směru byl pro něj například Kingův Nadaný žák (ale i Courtelinovy groteskní aktovky v minulé sezoně) ideálním titulem.

Vybavujete si, kdy vás poprvé napadlo věnovat se režii?
Režírovat jsem začal ve třeťáku na JAMU, kdy jsem napsal monodrama "Oživlé dřevo aneb, co se děje u Luboše v kapse", které jsem se spolužačkou Petrou Nakládalovou i realizoval. Drobné ambice se objevovali už dříve, ale tímto počinem to začalo. Mimochodem, monodrama jsme hráli i v Martě (divadelní studio JAMU). Ale prakticky to začalo tzv. seberežií. Když jsem zjistil, že jsem schopný nahlížet na sebe relativně vnějším okem, byla jen otázka času, kdy se toho chopím zcela...

V čem je vám blízký komorní typ divadla?
Svou komorností. Ne, dělám si srandu. Vždycky mě naplňovala intenzivní práce s hercem a situací. Možnost drobnokresby… A intenzivní kontakt herce a diváka.

Čím vás oslovil Nadaný žák?
Mám rád tento typ Kingových knih. Misery, Dolores Claibornová, Nadaný žák. Stále se pohybuje na hraně žánru, v tomto případě dejme tomu thrilleru, a zároveň naplní příběh hutnými a živými figurami. Nadaný žák - anatomie zla. Vždycky mě temná stránka lidské povahy fascinovala… Kde se to bere. Tady se to rodí přímo před očima a v neudržitelném spádu.

Kristýna Čepková

hajeksoudne

Ve hře Soudné sestry uvidíte Jiřího Hájka a Miroslava Tichého

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí