Kubův fejeton. Zavřené školy

Mimořádné volno jsem jako student vždy uvítal s nadšením. Dnešní situace je ale jiná a žáci ze zavřených škol takovou radost nemají... Proč?

Předně - nikdo přesně neví, jak dlouho bude mimořádné volno trvat. Situace ohledně epidemie koronaviru se mění každou hodinou, proto není možné přesně určit den, kdy se školy opět otevřou. Původně měly být vzdělávací instituce zavřeny od 11. března po dobu čtrnácti dnů. Kvůli nepříznivému vývoji se ale nucené volno školákům protáhlo, nyní se uvažuje o návratu do lavic až ve druhé polovině května. Tudíž po více než dvou měsících od uzavření.
A ani to nemusí být konečný termín... Učitelé proto musí pro žáky a studenty připravit práci na doma. A mnoho žáků poznává, že vypracovávat úkoly a různá cvičení samostatně doma, je mnohem nudnější a těžší než v kolektivu kamarádů a spolužáků. Dalším důvodem, proč je toto mimořádné volno nudné, je, že kvůli epidemii koronaviru je vyhlášený stav nouze. S tím je samozřejmě spojeno mnoho omezení. Divadla, kina, kluby, posilovny, bazény, restaurace a hospody, vše je uzavřeno. Koncerty či sportovní utkání jsou zrušeny. Pohyb venku je zásadně omezen, není možné žádné poflakování po sídlištích nebo sportování. Takže mládeži nezbývá, než se jít projít do přírody, do obchodu, anebo zůstat doma.
Tam ale často prudí rodiče, kteří poznávají, že pomáhat s učením svým dětem není žádná sranda. Tedy do jisté míry těžká situace a utrpení pro všechny. Proto se spousta žáků zpět do školy upřímně těší. A ministr školství má pro ně dobrou zprávu. Podle něj zůstanou letní prázdniny  zachovány v plném rozsahu, zkracovat se nebudou. Mnoho školáků si může oddechnout. A rodiče též.

Jakub Beznoska


Počasí Kladno

Předpověď počasí