Bářiny "Liškoviny". Fanoušci

Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (22), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Fanoušci

Když se o někom řekne, že je fanoušek, většina lidí si představí člověka s klubovou šálou kolem krku, pivem a jasně vyhraněným názorem. Těm ostatním se možná zase vybaví zběsile skákající fanynka pod pódiem, která má na triku nápis kapely a s frontmanem zpívá každou sloku. A někomu vyvstane na mysli parta obrýlených nadšenců, kteří stojí frontu na premiéru nového filmu Tima Burtona. V globále je ale úplně jedno, komu kdo fandí. Protože ať už se jedná o fotbal či Haničku Zagorovou, jedno mají všichni společné. Měly by býti oporou!

Každý úspěšný člověk potřebuje ve svém životě někoho, o koho se může v jakékoli situaci opřít. Někoho, kdo ho zachrání, aby nespadl do propasti. Někoho, kdo v něj bude věřit. A přesně tak by měli fungovat i fanoušci. Měli by se umět radovat, když je důvod k radosti, ale zároveň dát svým idolům světlo, když Slunce zajde. Měli by doufat, měly by důvěřovat a především dodávat sílu! Protože když už se člověk jednou v životě rozhodne někomu držet palce, mělo by to být ve všech možných situacích. Protože je úplně jedno, kdo je v jaké roli. Všichni jsme lidé a všichni děláme chyby. S tím rozdílem, že něčí chyby řeší tisíce lidí a jiné dva lidé v soukromí malého bytu. 

Co se ale stane, když fanoušci selžou? Když přestanou plnit svou roli a místo opory a víry začnou z člověka vydlabávat i poslední zbytky sebedůvěry? Nevím. Rozhodně je mi ale jasné, že nedojde k zázraku. Že se člověk neoklepe ze dne na den a nezačne svým fanouškům plnit nové sny. Bez podpory to prostě nejde. Herec nemůže dál hrát hlavní role, když ho fanoušci zkritizovali za poslední film, útočník nemůže střílet góly, když tribuna syčí, že do týmu nepatří, spisovatel nenapíše dobrou knihu, když jsou čtenáři skeptičtí už před jejím vydáním.

Buďme správní fanoušci. Fanděme, věřme a dodávejme svou podporou sílu. A že se něco nepovedlo? No bože, povede se příště. Ale aby se tak stalo, nesmíme to být my, kdo při dalším pokusu podkopne nohu. My musíme říct: „Nevzdávej to, stojíme za tebou!“

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí