Bářiny "Liškoviny". Medailemi k popularitě

Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Medailemi k popularitě

Není to tak dávno, co jsme seděli u televizních obrazovek a drželi palce Kateřině Neumannové, která bojovala o další zlatou medaili. Běžky jsme milovali. Jenže ve chvíli, kdy v tomto sportu šance na cenné kovy klesly, klesl i počet jeho fanoušků. Ostatně, tak je tomu vždy, když zmizí naděje po radosti z výhry a napětí před blížící se cílovou čarou či koncem zápasu.  

Jenže ačkoli klasické běžky dnes nalákají v televizi jen opravdové nadšence, jejich ozbrojenější verze láme rekordy ve sledovanosti a počtu návštěvníků. Proč asi. Od doby, kdy se základna biatlonu rozrostla o hned několik nadějných sportovců v ženské i mužské kategorii, stoupla jeho oblíbenost téměř z nuly na sto. 

„To je na koukání hroznej sport,“ vzpomínám si moc dobře na názor, který kdysi padl v mé rodině, když se biatlon náhodou mihl v programu. Dnes naopak slýchám, jak je skvělé, že není nikdy nic jasné a vše se může s každou střelbou změnit, a že „ta Soukalová je fakt pěkná baba“. A očividně to tak cítí drtivá většina republiky. Vždyť letos se v Novém Městě na Moravě sešlo neskutečných dvacet pět tisíc diváků a noviny věnují biatlonu pravidelně minimálně alespoň jednu stranu. To je pomalu stejně jako u tak populárních sportů jako například hokej či fotbal. Biatlon zkrátka zdárně útočí na přední pozice oblíbenosti. 

Co ale bude, až jednoho dne všechny současné biatlonové hvězdy skončí? Přijde nová generace, která oblíbenost tohoto sportu udrží, či se oči diváků volně přesunou opět někam jinak? Nebo je snad možné, že se popularita biatlonu již zakořenila v lidech stejně dobře, jako je tomu u jiných kmenových sportů?

Kdo ví. Jasné však je, že bez medailí každá sláva pomalu zhasíná. Protože nespokojení fanoušci nevydrží dlouho obdivovat něco, kde není radost z vítězství. Tak je tomu ostatně v každém sportu. A nejen to. I v životě se člověk přiklání raději k úspěchu. Jen škoda, že úspěch nezaručuje automaticky také jistotu. 


Počasí Kladno

Předpověď počasí