Bářiny "Liškoviny". Ženy jsou budoucnost

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Ženy jsou budoucnost

Je to už pár let, co se za nejdůležitější poporodní větu považovala jednoduchá otázka: „Je to chlapec, nebo dívka?“ A zatímco se narození syna slavilo celé dny a noci, narození dcery doprovázelo pouhé pokývnutí hlavou. Byla to přece pouze dívka.

Jak ale roky ubíhaly a generace střídala generaci, začala se společnost měnit. Ano, muž byl stále muž – král a nejvyšší představitel lidské rasy – avšak po jeho boku se začal objevovat zcela nový typ ženy. Ženy, která si začala uvědomovat svou ženskost, a tedy i sílu. Ženy, která přestávala být pouze milenkou, matkou a ozdobou svého manžela. A to paradoxně právě proto, že tím vším byla a byla v tom neskonale dobrá. Proč? Protože muži zapomněli, že žena umí přemýšlet. A že ačkoli má méně svalů a je celkově slabší a zranitelnější, má nad nimi neskutečnou moc. A zatímco muži o tomto faktu neměli (a nemají dodnes) ani ponětí, dostaly se ženy tam, kde jsou dnes.

A tak píšeme rok 2018. Rok, kdy jsou ženy moderního světa rovnocenné, uznávané a hýčkané. Rok, kdy kandidujeme na prezidenta, řídíme auta, operujeme, rozhodujeme o soudech, hrajeme fotbal, objevujeme v laboratořích nové léky, vydáváme knihy, volíme či si jen necháváme od původních „nadlidí“ nosit květiny a kupovat drahé kabelky. 

Uznejte sami, jak dlouhou cestu něžné pohlaví urazilo a kam až se dostalo. A není to rozhodně konec. Ženy toho mají ještě hodně co světu říct. Protože právě ony se začaly rozvíjet později, mnohem později než muži, kteří se odjakživa stavěli do čela společnosti. Přesto všechno jsou teď na stejné úrovni. A já si troufám (nikterak feministicky) tvrdit, že pokud budou ženy v dosavadním tempu pokračovat, budou právě ony budoucností nás všech.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí