Bářiny "Liškoviny". Ochrana osobních údajů

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Ochrana osobních údajů

Tak už celý týden žijeme ve světě, který se rozhodl chránit citlivá data pomocí vyhlášky. Ve světě, kde neexistují databáze, veřejné rejstříky, katastry, newslettery. Tedy alespoň ne v té podobě, ve které jsme je znali doposud. A zatímco si právníci mnou ruce, firmy utrácí miliony za nesmyslné nařízení, které stejně osobní údaje nikdy neuchrání…

Pracovně se tomu říká GDPR – Obecné nařízení o ochraně údajů. Tedy nařízení, které má zabránit tomu, abychom o své osobě vypouštěli do světa soukromé informace, či zabránili možnému zneužití našich dat. Myšlenka to je na první pohled vcelku dobrá. A vsadím se, že ji má na svědomí některý člověk, co se kdysi potýkal s plnou schránkou nechtěných informačních e-mailů a místo nudného promazávání prostě podal návrh Evropské unii. A tam ho vyslechl politik, na kterého nedávno prasklo, že si objednal nové, superluxusní auto, a okamžitě si plácli. Ostatně tak nějak vzniká jistě většina nařízení.

Možná se však stačilo podívat na samotné jádro problému. A tedy na všechny ty proklatě dlouhé smlouvy a smluvní podmínky, se kterými všichni souhlasíme a přitom absolutně netušíme, co obsahují. Takové texty přece prakticky nikdo nečte. 

A přesně z toho důvodu se objevil další takový sáhodlouhý text s nadpisem Ochrana osobních údajů, který všichni podepisujeme, odklikáváme, a to jen proto, abychom od toho všeho měli pokoj. Teď už asi všichni tušíte, že ve výsledku nebudou osobní data chráněna lidsky, ale pouze a jedině právně. 

Když se přitom trochu zamyslíme, to, co se dozvíme o naší osobě, je jen a jen naše věc. Vše co vypustíme, odklikáme, zaškrtneme, podepíšeme, je okamžitě přístupné veřejnosti. A argument, že jsme to nevěděli, je úplně mimo. Dávno je totiž všude všechno napsáno a my všichni umíme číst. Problém tak netkví v nedostatečných opatřeních, ale v lidském nezájmu a lenosti. 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí