Bářiny "Liškoviny". Království uzavírek

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Království uzavírek

Léto je v plném proudu. Děti školou povinné se válí doma na zahradě (v tom lepším případě), cestovní kanceláře pracují na sto deset procent, zmrzlina je nedostatkovým zbožím, stejně jako slamáky a opalovací krémy, Češi se vzájemně hecují, kdo si nechá na ruce déle náramek all-inclusive a města mezi sebou soupeří o větší počet uzavírek…

Rozmohl se nám tu, jak se říká v jedné známé české komedii, takový nešvar. A je jím prázdninová rekonstrukce všech možných silnic, chodníků, přechodů, mostů atd. A to dokonce i těch, co se dočkaly opravy docela nedávno. Jenže nejspíš se šetřilo, kde nemělo, peníze lítaly zprava doleva, a tak se musí kopat znovu, důkladně a opět o něco déle.

Ono je to nejspíše celé poměrně dobře vymyšlené. Děti jsou mimo vzdělávací ústavy, polovina občanů na prázdninách, doprava slábne. Jenže se jaksi podcenily dvě podstatné věci:

1. Není možné s touhle myšlenkou opravovat téměř všechny ulice současně. Protože se tak dostáváme do drobného a zásadního problému. Do města i z města vede prakticky jedna jediná cesta, na které se kumuluje i jinak oslabená doprava, panika a totální beznaděj řidičů, kteří se potřebují dostat do ulice o blok dál. Ano, běžně by odbočili doleva, asi minuta cesty i s parkováním. Ale takhle se musí vrátit na druhý konec města, objet ho z druhé strany, prokličkovat bludištěm slepých ulic a zjistit tři sta metrů od cíle, že je poslední ulice opět rozkopaná.

2. Jenže i kdybychom se snažili všechny tyhle mouchy vychytat a opravy bychom rozfázovali doslova ideálně, bude nám to stejně naprosto k ničemu. Proč? Protože zapomínáme na jeden nesmírně důležitý fakt – rychlost práce. Všichni totiž víme, že v Čechách se silnice za dva měsíce prostě neopraví. Důvod, ten tu řešit raději nebudu (možná někdy příště). 

Sečteno, podtrženo. Ještě v září budeme mít polovinu silnic v republice rozkopanou. U krajnic se budou i nadále vyjímat cedule vysvětlující objížďku (kterou z nákresu chápe pouze sám autor) a matky vezoucí dítě na první školní den si budou netrpělivostí a stresem z nedochvilnosti okusovat své gelové nehty. Odpočatost z dovolené? Tatam. 

Hlavně že budeme mít na silnicích zase krásné nové záplaty. Alespoň na dva další roky…

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí