Bářiny "Liškoviny". Na Valentýna

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Na Valentýna

Když se řekne slovo láska, každému se vybaví něco jiného. Symbol, osoba, nějaký pocit, vzpomínka. Ale také třeba čtrnáctý únor – svátek všech zamilovaných.

Nikdy jsem nepatřila mezi ty horlivé vyznavače Valentýna. A není to tím, že bych byla cynická, nebo v sobě neměla dostatek citu. Spíš bych řekla, že nemám k takovému svátku úplně vztah. Nikdy jsem totiž nepochopila, proč by měli dva lidé čekat na jeden den v roce, aby si vzájemně vyznali nějakým způsobem lásku. 

Co je totiž romantického na tom, poslechnout kalendář, média a všechny ty výlohy plné srdcí a udělat tomu druhému člověku radost? Není mnohem lepší udělat to prostě kdykoli během roku? Prostě jen tak?

Zmínila jsem v téhle souvislosti média. Záměrně. To tam se totiž začala prezentovat zamilovanost pomocí jednoho svátku, tam se začal jeden únorový den spojovat s jediným a pravým vyznáním lásky. A ještě mnohem víc se o to postaraly všechny sociální sítě, které udělaly z reálných vztahů smyšlené pohádky, kterým se většina lidí snaží co nejvíce vyrovnat. Jenže se vyrovnávají pouze jakémusi pozlátku. Nikde totiž není dáno, že čím větší kytice, tím větší láska. Že čím romantičtější překvapení, tím šťastnější vztah.

Nechci tím říct, že mi neudělá radost, když si přeci jen muž na Valentýna vzpomene. Asi každá žena ve skrytu duše čeká a doufá, že se to až tak úplně nepromlčí. Nebudu ale tvrdit, že nemám stejnou radost i kterýkoli jiný den. Vlastně mám radost mnohem větší. Protože vím, že tentokrát si muž nevzpomněl jen na nějaké datum v kalendáři. Vzpomněl si přímo na mě.

Proto nečekejme na ten jeden jediný den. Pokud si chceme udělat radost, udělejme si jí, pokud chceme být spolu, buďme, pokud si chceme říkat hezké věci, říkejme si je. Kdykoli, kdekoli. Jeden den je hrozně málo. Je tu dalších tři sta šedesát čtyři dnů, co si přejí vykouzlit úsměv na tváři zrovna vám dvěma. Bez pravidel i povinností. Prostě jen tak. Z lásky.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí