Bářiny "Liškoviny". Víme, co jíme?

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Víme, co jíme? 

Není to tak dávno, co jsem byla v centru Prahy na opravdu hodně, hodně a ještě jednou hodně drahém steaku. Maso údajně pocházelo z argentinského býčka, který se celý život pásl na zelené louce, nebyly mu podávány žádné zbytečné léky, jedl kvalitní stravu a ani bych se nedivila, kdyby ho každý večer masírovaly dvě Thajky. Zkrátka měl ten jeden kousek masa pomalu delší životní příběh než já sama. 

Možná vás zajímá, zda to za to stálo. Jestli jsem poznala nějaký rozdíl od všech těch jiných, o několik stovek levnějších flákot masa. Zcela upřímně vám řeknu, že nepoznala. Ano, maso bylo propečené přesně, jak jsem chtěla, tekla z něj šťáva a rozplývalo se na jazyku (doufám, že jste po jídle), ale kdybyste mi zavázaly oči a ukrojili mi stejně dobře udělané maso za třetinové peníze, nepozastavila bych se nad tím. Rozhodně ne.

A přesně v tuto chvíli udeřuji hřebíček přesně na hlavičku. Hned pár dní po návštěvě téhle restaurace jsem se totiž dočetla na internetu, že kauza o zkaženém polském mase má dost zajímavou dohru. Neprodávalo se totiž nikde ve třetí cenové, nýbrž právě v luxusních pražských restauracích. Takže si chudák nějaký polský, antibiotiky vyhnaný, býček užíval svou chvíli slávy, když z něj během chvilky udělali kvalitního argentinského býka s plnohodnotným životem a sáhodlouhým rodokmenem.  

Nevím, zda jsem jedla toho, či toho. Zle mi nebylo, a to je hlavní. Chci tím jen říct, že restaurace profitují právě z naší neznalosti. Z neschopnosti chuťových pohárků rozpoznat původ toho, co jíme. Pokud to vše totiž schovají za luxus a silný příběh, málokdo bude pochybovat. A možná si chvíli i bude myslet, že to opravdu chutná jinak, že není býk, jako býk. A přitom, přitom je to stále možná jedno a to samé maso. 

Ráda bych řekla, že tohle blyštivé pozlátko zmizí, staneme-li se vegetariány či vegany. Ale i tam se obyčejné rajče schovává za bio. Snad abychom měli z jídla o něco lepší pocit a nebáli se utratit víc. Jenže je to jen o naší slepé důvěře. O víře, že nejíme maso plné salmonelózy, že všechno to ovoce a zelenina v klidu dozrála na slunci a vajíčka nebyla dobarvována. 

Jenže co naplat, když chceme jíst kvalitně. Když si všechny ty nálepky „bio“, „z volného chovu“, „farmářský“, „ekologický“ kupují náš dobrý pocit a my jim zcela věříme? 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí