Blažena Hubková: Nosit roušky stále, bych nedoporučovala

Pediatrii se v Kladně věnuje téměř padesát roků. Ovšem posledních dvanáct měsíců MUDr. Blažena Hubková získává zcela nové zkušenosti.

Zasáhl pandemický rok výrazně do života vašich dětských pacientů?
Za celou svou lékařskou praxi nepamatuji, že by se vyskytovalo tak málo onemocnění, která by vyžadovala léčbu antibiotiky, jako po dobu uzavření škol a školek. Také poprvé se v podzimních a zimních měsících nevyskytovala chřipková onemocnění a to celostátně. Minimálně se také mezi dětmi šířily i jiné virové respirační infekce. Svůj podíl měl jistě i fakt, že se děti nestýkaly ve velkých kolektivech, ale i nošení roušek.  Nevymizely však alergické reakce na jarní pyly trav a stromů, které naopak propukly s nezvyklou intenzitou.

Doporučila byste nosit roušky stále?
Nosit roušky stále, bych nedoporučovala. Ale v období zvýšených virových, například chřipkových onemocnění, by jistě jejich používání mělo smysl.

Zaznamenala jste hodně dětí nakažených covidem-19? 
Překvapivě ano, v mojí ordinaci to bylo asi sedm procent dětí a mezi nimi byly i kojenci, dokonce i novorozenci. Mnoho dětí ani o onemocnění covidem nevědělo. Až s nástupem některých postkovidových komplikací bylo proběhlé onemocnění zjištěno vyšetřením protilátek proti covidu z krve. Onemocnění zanechávala na některých dětech psychické problémy, které bylo nutno řešit. Udávaly zhoršenou paměť a problémy se soustředěním se na daný úkol, výraznou únavu i zhoršenou fyzickou výkonnost. U několika dětí došlo po onemocnění covidem k propuknutí chronických onemocnění, což je velmi nepříznivé.

Jste pro očkování proti covidu-19?
Jsem. Onemocnění covidem je horší, než chvilkové reakce na vakcinu. Dosud o původci tohoto onemocnění nevíme vše a bylo by nerozumné ho podceňovat. Zda budou očkovat i pediatři nezáleží jen na nich, ale také na možnosti pravidelného získávání dostatečného množství vakcín.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí