Daniela Tomsová: Očkování je nutné, ale nikoho nutit nemůžeme

Počty nakažených lidí s mutací covidu-19 se podle zpráv ministerstva zdravotnictví v Česku znovu navyšují. Jestliže by se měl opakovat scénář z loňska a začátku letošního roku, uvedou se do praxe covidová oddělení a budou opět povolány studentky středních zdravotnických škol. Jednu z nejprestižnějších vede v Kladně ředitelka Daniela Tomsová.

Vaše studentky v rámci své praxe běžně pomáhají v různých zdravotnických i sociálních zařízeních. Využila tato místa plně vaše kapacity?
Využívaly by ještě víc (usmívá se), kdybychom měli ještě více studentů. Poptávka ze zdravotnických zařízení byla veliká. Měli jsme v nich až sto žáků a studentů.

Dostávali za to nadstandardní odměny?
Myslím si, že byli hodnoceni standardně. Běžně za praxi nic nedostávají, ale v tomto případě pracovali na dohodu o provedení práce. Například v covidových stanech, které byly otevřené dvanáct hodin denně, pracovali i o víkendech.

Jaká reakce na tuto praxi od studentek či studentů převažovala?
Převažovala spokojenost.

Měli jste větší počet pozitivně nakažených studentek, nebo se vám covid-19 ve větším počtu pozitivně testovaných vyhnul?
Měli jsme poměrně velký počet nakažených. Zvláště zpočátku, kdy byl vysoký počet nakažených pacientů. Teď na jaře se to zlepšilo díky vyšší míře naočkovaných lidí. Očkování je podle mne nutné, ale nikoho nutit nemůžeme.

Zvyšuje se zájem žákyň základních škol o studium na střední či vyšší zdravotnické škole?
Letos opět otevíráme tři třídy a stále evidujeme převis zájemců o studium na naší škole. Propad počtu dětí na základních školách skončil a nastupují silné ročníky.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí