Jaromír Bureš: Co s námi provede omikron, je pro všechny velká neznámá

Se všemi covidovými vlnami se Oblastní nemocnice Kladno vypořádala se ctí. V současné době je co do počtu covidových pacientů na třetině svého krizového limitu. Ředitel nemocnice Jaromír Bureš v rozhovoru pro Vaše Kladno hovoří o možné další vlně i o plánech na letošní rok.

Porovnejte situaci v nemocnici z hlediska covidových pacientů na začátku letošního a loňského roku.
Celkově je nyní situace lepší. Na lůžkách máme necelých třicet pacientů, z toho ke konci minulého týdne bylo pět na ARO, všichni neočkovaní, tři leží na ventilátorech. Loni jsme měli více covidových pacientů, což podle mého názoru způsobilo větší rozvolnění vládních opatření před Vánocemi. Ovšem nejhorší situace nastala na přelomu února a března, kdy u nás těchto pacientů ležela zhruba stovka najednou po dobu asi čtrnácti dnů. Otázkou je, jak moc nás v současnosti zasáhne omikron. To je zatím pro všechny velká neznámá. Byť průběh onemocnění je mírnější než u jiných variant koronaviru, tak to neznamená, že nebudeme mít vyšší nárůst pacientů na lůžkách. Těch sto pacientů najednou je pro nás téměř maximum zvládnutelného. Musíme brát v úvahu například kapacitu přísunu kyslíku potrubím, která není bezmezná.

Otevřeli byste opět pavilon M?
Museli bychom ho otevřít, ale spíše než počet lůžek a jejich vybavení, je ve hře únava personálu. Nesmírně si těch lidí vážím a nepřestanu jim děkovat. Když se vrátíme na maximální počet obsazených lůžek covidovými pacienty, můžou nastat vzhledem k počtu personálu problémy v ambulantních provozech či při řešení akutních případů a první, co by se obětovalo, by byla lůžka intenzivní péče.

Zdravotnickým tématem současnosti jsou lhůty plánovaných zákroků, například náhrad kyčelních kloubů. Jak dlouhé jsou lhůty u vás?
Před covidem byla čekací lhůta kolem devíti měsíců, teď jsme někde na dvojnásobné době. V těchto dnech budeme téma plánovaných operací analyzovat. Čím vyšší je totiž počet těchto zákroků, o to vyšší je vytíženost jipových lůžek. Ta mi zaplňují nebo zaplní, což teď nikdo nevíme, covidoví pacienti. Navíc je vše limitováno personálem, který musí sloužit na covidu.

Opusťme covidové téma. Co se v kladenské nemocnici chystá tento rok, co pacienti pocítí a uvidí?
Rád bych personálně stabilizoval všechna oddělení, což je jeden z největších problémů této nemocnice. Máme v plánu rekonstrukci části pavilonu C2 a výstavbu ústavní kuchyně.

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí