Michal Strieborný: Naše strážníky musíme dovybavit

Na pozici ředitele kladenských strážníků slouží bývalý policista Michal Strieborný druhý měsíc. V minulých dnech prošel jeho tým náročnou zkouškou. Zajímalo nás, jakou zkušenost z tohoto období získal.

Prožil jste první kladenský Silvestr jako strážník. Byl z vašeho pohledu výjimečný?
Byl velice výjimečný. Dlouholetí pamětníci v našich řadách se vyjádřili, že šlo o nejhorší silvestrovské oslavy v Kladně, co zažili... To už je co říct. Zaznamenali jsme nebývale mnoho zákroků strážníků a dva útoky na ně.

Jeden z nich, který se přihodil v Metě, jsme v sobotu zveřejnili. Kdy se stal ten druhý?
Nestal se přímo na Silvestra nebo na Nový rok, ale z neděle na pondělí. Předváděný člověk zaútočil na strážníka a poranil mu nohu. Opět je z toho pracovní neschopnost.

Jak je napadenému strážníkovi z Mety?
Naštěstí nepřišel o zuby, ale je v pracovní neschopnosti a nosí límec...

Změnil loňský Silvestr něco na vašem pracovním předsevzetí?
Jednoznačně z těch všech událostí vyplynulo, že musíme naše strážníky dovybavit. K již stávajícím donucovacím prostředkům jim přibude tonfa a několik teaserů.

Je nutné, aby strážníci nosili střelnou zbraň?
Je. Nemůžeme přeci jet bez pistolí k loupežnému přepadení se zbraní.

Potvrdily vám incidenty a porušování nočního klidu z bezpečnostního hlediska známá kritická místa ve městě?
Incident v Metě je ojedinělý. Drobná rušení nočního klidu tam jsou, ale takový trestný čin je v těchto místech skutečně ojedinělý. Nejhorší v rušení nočního klidu je hlavní třída s největším počtem klubů na jednom místě v Kladně. Co se týče trestných činů, tak takovou mapu kriminality má státní policie a my se v současné době snažíme některé funkcionality z ní přenést do mapy pro obce. Jejich přenesení není běžnou záležitostí. Ovšem díky primátorovi Milanu Volfovi, což zdůrazňuji, se Kladno dostalo do pilotního projektu využívání plných policejních map kriminality.

Na post ředitele městské policie jste, jak známo, přešel koncem loňského roku od státní policie. Liší se zásadně váš pohled na Kladno očima policisty a strážníka?
Ten pohled sjednotím do jediného bodu - v Kladně se cítím bezpečně. Třeba na rozdíl od mých rodných Podbořan se v Kladně pomoci policistů či strážníků dočkáme takřka okamžitě. Jak jsem v našem minulém rozhovoru podotkl, mým cílem je změnit vnímání strážníků v očích veřejnosti a přilákat do našich řad především mladé lidi. Strážníkům jsme již začali vytvářet příznivé pracovní prostředí. Všichni by měli získat pocit, že služba veřejnosti není na rok na dva, ale na celý život.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí