Jaromír Bureš: Covid už chod naší nemocnice nelimituje. Větší hrozbou jsou karantény

Loni měl coby ředitel Oblastní nemocnice Kladno plno práce s udržením jejího chodu kvůli desítkám pacientů na covidových lůžkách. Rok se s rokem sešel a v nemocnici je v tomto ohledu na první pohled klid. Jak je tomu ve skutečnosti jsme se ptali Jaromíra Bureše.

V českých nemocnicích leží v porovnání se stejným obdobím minulého roku minimum pacientů s těžkým průběhem onemocnění covidem-19. Řadí se kladenská nemocnice k takové statistice?
Situace u nás je delší dobu stabilní. Počet pacientů na lůžkách s covidem-19 se pohybuje mezi patnácti až dvaceti, na plicní ventilaci jich je do pěti. Ale objevil se nám jiný problém, množství personálu v karanténě. Zatím to zvládáme a doufáme, že jejich počet nezačne v příštích dnech kulminovat, protože se blíží jarní prázdniny a s nimi dovolené. Je tu riziko, že by mohlo dojít k částečnému omezení chodu nemocnice.

Mohli by podle vás pozitivně testovaní zaměstnanci přestat chodit do karantén, když mají lehký průběh onemocnění?
Myslím si, že to by bylo předčasné rozhodnutí. Problém je s karanténami kvůli pozitivně testovaným dětem. Rodina mého zaměstnance je pozitivní, on není, a přesto spadne do karantény... V tomhle bych zdravotníkům vyšel vstříc, kdyby to šlo.

Vrátila se kladenská nemocnice ke svému běžnému chodu?
Operujeme na čtyřech sálech ze šesti. Covid už chod naší nemocnice výrazně nelimituje. Limitují ho karantény.

 Jan Murárik

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí