Ondřej „Dudas“ Dvořák: Vytetované motivy jsou pro mě symboly svobody

Nechat se tetovat je prý styl života. Jakmile si do kůže necháte vpíchat první motiv, často následuje další a další. V našem seriálu se ptáme známých i méně známých tváří Kladenska, co pro ně znamená mít potetované tělo. Populární kladenský muzikant Ondřej „Dudas“ Dvořák (56) nasbíral většinu motivů ještě za minulého režimu.

Kdy jste se rozhodl nechat si na tělo namalovat první motiv?
Bylo mi dvanáct, když jsme si s o rok starším kamarádem Mírou Burešem řekli, že si navzájem na pravé ruce vytetujeme lebku a křížek na levé. Nazvali jsme to kérka statečnosti, protože jsme věděli, že nás za to doma fotrové seřežou (směje se).

Proč vás to tenkrát vůbec napadlo?
Míra měl sestru Fandu a ta byla celá modrá. Kérky si přinesla z vězení. Ona byla v Kladně proslulá svou sílou. Byla schopná sama vymlátit hospodu. Nám to její potetované tělo tehdy imponovalo. Svázali jsme nití několik jehel k sobě a černou tuší jsme ty motivy nějak vytvořili. Samozřejmě nás to strašně bolelo. A bolely mě všechny další.

Kdy přišla řada na další?
Ty přinesl život sám. Minulý režim měl s mým smýšlením problém, tak mě na nějaký čas zavřel, abych soudruhy svým přesvědčením nezlobil… Po převratu jsem si nechal většinu přetetovat. U pravého ramene jsem měl původně kříž, teď je tam orel. Na zadnici jsem si nechal ztvárnit lvíčka a 101 výsadkovou divizi americké armády. Teď na začátku srpna došlo na původní lebku. Nejdřív jsem počítal s tím, že ji nechám zakrýt pigmentem, ale když jsem seděl v salonu, tak jsem podlehl atmosféře a lebku jsem nechal překrýt indiánským symbolem. A to je přesně to, co mě vystihuje. Žít v symbióze s přírodou jako severoameričtí indiáni. Možná jsem v minulém životě dokonce indiánem byl.

Co je základem indiánského motivu?
Medvěd držící v tlamě lososa. Znamená to sílu, úspěch. Indiáni mají k medvědům respekt a úctu.

Dáváte přednost černobílým motivům před barevnými?
Radši mám barvy. Indiánské symboly jsou hodně barevné, barva k nim patří. Motivy indiánských symbolů přijdou na řadu brzy – sova, sob a kosatka.

Má pro vás vaše tetování hlubší význam?
Má. Jsou to v mých očích symboly svobody.

Jan Murárik
Foto: Lenka Michálková

dudmedved
Medvěd s lososem je pro Ondřeje začátek indiánského období

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí