V těžkých dobách se hostinským může dařit. Česká Lípa je toho důkazem

Restaurace U České Lípy dostala nový háv a ani uvnitř to nevypadá, že pohostinství drtí ze všech stran často avizovaná krize. O stavu populárního kladenského hostince jsme si povídali s provozním Tomášem Čovičem.

Daří se České Lípě tak, jak působí navenek?
Nejásáme, ale léto se nám nad očekávání vydařilo, tak jsme přistoupili k investici do fasády. Už to bylo nutné. Když bylo na baráku lešení, lidi přestali do Lípy chodit. Jakmile lešení zmizelo, hned jsme měli plno (usmívá se).

Chystáte viditelné změny také uvnitř?
Z praktických důvodů jsme vyměnili veškeré osvětlení za to nejúspornější, co jde u nás pořídit. Naštěstí nám zatím náklady na elektřinu nevzrostou tak enormně, protože jsme stihli uzavřít nové smlouvy s fixací. To samé máme u plynu. Topit jsme přesto začali až minulý týden. Mimo to jsme si udělali vlastní Zeď slávy. Na chodbě směrem do Poldofky si návštěvníci mohou na speciálních cihličkách přečíst, kdo všechno v našem hudebním klubu vystupoval.

Zmínil jste, že jste zažili výbornou letní sezonu. Lípa je proslulá svou obrovskou zahradou s obsluhou a výčepem. V čem byla sezona podle vás tak skvělá?
Podle tržeb byla lepší než minulý rok. Je znát, jak jsou lidi v dobrém slova smyslu nadržení někam jít, někde si posedět, vypít dobré pivo. Hostům jsme nabídli nově tankovou jedenáctku a sklidila větší úspěch než tanková desítka. Přitom jsme pivo zdražili…

Kdy podle vás přijde konečně ta krize, kterou společnost má očekávat?
Pořád se o ní mluví, ale podle mne, jako hospodského, ještě žádná nenastala. Lidi stále do hospod chodí a moc v nich nešetří.

Změnila se chuť zákazníků směrem k menu?
Nový jídelní lístek chystám, a až bude, tak dojde i ke zdražení jídel. Zatím jsme s jejich odběrem spokojení. Dost lidí k nám chodí na večeře. U nás vědí, že dostanou opravdu velké porce. Hodně toho taky rozvážíme.

Daří se vám držet kuchaře?
Daří. Jsou u nás léta, a když byl covid, tak jsme je platili. Nemám obavu, že by naši rodinnou atmosféru opustili. Samozřejmě je lanaří do Prahy, ale oni odolávají.

Otevřel byste si na Kladně jinou hospodu?
Do toho bych nešel. Lípa je moje srdcovka. Proto v ní jsem. Nic nového bych v téhle době nerozjížděl. Kdybychom nebyli s Lípou ve svém, tak bychom ji zavřeli.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí