V Brandýsku se chystá italský Silvestr v pražírně u Roberta

V září se svou ženou otevřeli Pražírnu Brandýsek, kavárnu v italském stylu a nyní v ní chystají první silvestrovskou párty. Jak majitel kavárny Roberto Trevisan prozradil, uskuteční se po Italsku.

Štědrý den je sice za námi, ale zavzpomínejte pro naše čtenáře na Vánoce s rodiči v Itálii.
V Bologni, odkud pocházím, jsme je podle tradice trávili jinak než vy v Čechách. Na Štědrý den se držel půst do půlnoci, kdy se šlo do kostela. Když kázání farář urychlil, byli jsme doma dřív a dřív jsme také usedli ke stolu. To bylo v sedmdesátých letech, kdy mně bylo asi deset roků. Později se ve společnosti přišlo na to, že jíst tak pozdě v noci není zdravé, tak jsme usedali ke štědrovečernímu stolu druhý den v poledne. Ale dárky jsme rozdávali hned po probuzení.

Když jste se vrátil z půlnoční mše, to jste vydržel u stolu, aniž byste usínal?
Na spánek jsem neměl ani pomyšlení, jak jsem se těšil na dárky (směje se).

Je italský vánoční stůl bohatý nebo skromný?
Bohatý. Nejprve se servírují předkrmy, poté nesmí chybět vývar s masovými těstovinami, pak hlavní jídlo, různá masa, ryby, saláty. Na stole nesmí chybět čočka. Kapra jsem se naučil jíst až v Česku a moc mi chutná. Namísto české vánočky, máme v Itálii Panettone, nadýchanou kynutou bábovku s rozinkami a kandovaným ovocem. Když jdete v Itálii na Vánoce někam na návštěvu, měli byste ji vzít s sebou, to je slušnost, to se od vás očekává. Stává se, že italské domácnosti mají po Vánocích plné skříně bábovek…

Zítra pořádáte silvestrovskou oslavu v italském stylu, Co si máme pod tím pojmem představit?
Oslavy posledního dne roku jsou velmi podobné českému silvestru. Ale hned po půlnoci na Nový rok musíme my Italové jíst sladkosti.

Jak bude vypadat silvestrovský program u vás v Brandýsku?
Každý příchozí dostane welcome drink. Stoly budou plné dobrot, a když něčeho ubyde, tak se doplní. Hosty obsloužím osobně (usmívá se). Jídlo bude převážně italské a za paušální cenu, u pití si každý zaplatí svou spotřebu. Zpívat budeme karaoke. Půlnoční italskou specialitou bude Zampone. Stručně řečeno jde o prasečí nožičku plněnou kořeněným mletým masem.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí