Osobnosti školních lavic. David míří do evropské špičky

Volejbal je jeho život. Dostal se do reprezentace v plážové verzi a studuje na kladenském sportovním gymnáziu. David Westphal (17) vypráví nejen o sportu, ale i o renomé školy a svých cílech.

Proč ses rozhodl hrát beach volejbal?
Líbí se mi pestrost toho sportu. Oproti šestkovému volejbalu, kde se hodně opakují ty samé věci. Beach volejbal pro mě není monotónní sport. Navíc jsem měl odmalička před očima rodiče, kteří se beach volejbalu věnovali. Vlastně jsem na něm vyrůstal. Oni lásku k tomuto sportu nalezli v pozdějším věku, tak ji asi mě chtěli předat co nejdřív (směje se).

Mohl sis vybrat jiný sport?
Mohl. Dělal jsem hodně sportů. Žádný mě ale nechytil tak jako beach volejbal. Mám pocit, že jsem se pro něj narodil…

V šestkovém volejbalu tě k úspěchu může vytáhnout kolektiv, v individuálním odvětví si za úspěchem jdete sám svou pílí. Ovšem beach se hraje ve dvou a v něm jste závislý na parťákovi. Štve tě ta závislost na druhém?
Ale i kolektiv pro vás může být brzdou (usmívá se). Mám aktuálně nového parťáka, Davida Lence, a daří se nám. Je to velmi zkušený hráč, který mě může posunout dál.

Do rubriky Osobností tě doporučila škola. V čem bys vychválil ty školu?
Líbí se mi na ní spojení studia a sportu.

Jaké jsou tvé životní, profesní a sportovní cíle?
Můj aktuální sportovní cíl je dobré umístění na Evropě v kategorii do dvaceti let. Studijní cíl je dokončit střední školu. A životní cíl? Chci být na sebe hrdý.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí