Plavčík Kristián o sportovních cílech, druhé mámě a práci na koupališti

Zahrál si v novém hudebním klipu zpěváka Honzy Kalouska, který se letos natáčel na kladenském koupališti. V příběhu tonoucí dcery vodníka představuje Kristián Kameš (18) plavčíka. Tedy sám sebe, neboť v sezoně dohlíží na hosty Letního koupaliště u Sletiště. Kromě toho patří k nadějím kladenského plavání.

Kdy ses dostal poprvé v životě do bazénu?
(usmívá se) Maminka se mnou do bazénu chodila, když mi bylo půl roku. Plynule jsem už u plavání zůstal. Ke sportovnímu plavání jsem přestoupil v devíti letech.

Jste vicemistr republiky v různých věkových kategoriích. Nezačíná vám být kladenský bazén výkonnostně těsný?
Řešil jsem to s mojí trenérkou Péťou Landovou a došli jsme k názoru, že mám na Kladně dobré podmínky, takže není kam přecházet. Péťu beru jako svou druhou mámu a hodně na její názor dám. Na vrcholu výkonnosti bych měl být v šestadvaceti letech, takže nyní jsem ještě na začátku. Chtěl bych vrcholově plavat určitě do svých osmadvaceti a rád bych si do té doby zaplaval v novém bazénu, který se prý má na Kladně stavět.

Vytyčil jste si v tomto časovém rozmezí sportovní cíle?
Plaváním žiju a mým cílem je plavat, dokud to půjde. Snem je účastnit se olympijských her. Pokud nevyjde olympiáda, tak bych rád plaval třeba na mistrovství Evropy.

Při studiích si přivyděláváte jako plavčík. Kolik let se dozoru na koupališti věnujete?
Třetí rok. Díky tomu jsem absolvoval kurz mezinárodního plavčíka, což je doživotní certifikát. Plavčíka dělám na Kladně rád. Jsem na čerstvém vzduchu, pracuji s lidmi a ještě je to dobře platově ohodnocené.

Řešíte často prohřešky návštěvníků koupaliště?
Neukázněné chování řešíme častěji než úrazy.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí