
Střední odborná škola a učiliště na náměstí Edvarda Beneše produkuje každý rok tolik žádané pracovní síly kuchařů a číšníků či servírek. Letos škola spustila na školní zařízení nevídaný projekt, vlastní kavárnu. O důvodech i vizi jsme si povídali s vedoucí odborného výcviku Hanou Parmovou.
Od jara provozujete v areálu školy pro veřejnost kavárnu. Proč jste ji zakládali?
Abychom pro obor kuchař/číšník měli i své pracoviště. Děláme si tam svou přípravu pokrmů a učni číšníci mají praxi i ve svém prostředí. Původně jsme chtěli kavárenské pracoviště mít v provozu pouze pro školu, ale nakonec jsme ho otevřeli také pro veřejnost.
Když už jste se rozhodli poskytnout v kavárně své služby i veřejnosti, jak jste tvořili nabídku menu, když jste s takovým provozem do té doby neměli na škole zkušenosti?
Po mnoha návrzích zvítězila hlavně nabídka snídaní. To je trend současnosti. Šli jsme do toho s vědomím, že na Kladně je silná konkurence. Jdeme svou cestou a myslím, že jsme úspěšní (usmívá se).
Čím konkrétně se podle vás lišíte od konkurence?
Určitě se odlišujeme v cenách. Ty jsou v průměru nižší. Dělali jsme si průzkum, co dnes letí a vsadili jsme například na avokádové toasty. Tradiční vajíčka nabízíme ve všech podobách. Sázíme samozřejmě na vysokou kvalitu.
Jakou má škola s kavárnou vizi?
Zkusíme udržet provoz přes prázdniny.
Jan Murárik
Foto: Kg
- Jan Šifra přetáhl věhlas La Fontany do OAZy< Předchozí
- Režisér Kladeňák Zdeněk Kovář o novém filmu a kladenských lokacíchDalší >