U České lípy nuda nehrozí

Restaurace U České lípy je kladenská putyka s velkou historií a bohatou přítomností. Diskotéka, hudební klub, multifunkční zahrada, šipkařský klub, výčep s geniem loci a Sportbar, kterému věnujeme zvláštní díl našeho seriálu. Víc snad ani nejde z jednoho baráku dostat. 

Přízemní hospodu tady založil Američan s českou manželkou v roce 1911. O jedenáct roků později ji od nich koupil Oldřich Bíbrlík se svou paní. Přistavěli patro, a když v třicátých letech Oldřich zemřel, zůstala hospoda na bedrech paní Bíbrlíkové. Nikdo hospodě neřekl jinak než „U Bíbrlíků“. Přežila německou okupaci a kupodivu také únorové události v roce 1948. Znárodnění se jí vyhnulo až do roku 1957. Proč? Druhý komunistický prezident Antonín Zápotocký totiž tuhle putyku miloval a majitelce slíbil, že dokud on bude prezidentem, zůstane její. A slib skutečně splnil.

Po přechodu do státního vlastnictví se změnilo nejen její fungování, ale také název. Socialistický podnik přejmenovali na Restaurant U České lípy. „Název jsem už nechal,“ říká Jiří Brejník, současný majitel a potomek Bíbrlíků. Po sametové revoluci zdědil dům se zanedbaným výčepem, skladem lednic na zahradě a diskotékou Domino. „Domino byla v devadesátých letech nejpopulárnější diskotéka v Kladně. Její věhlas ale na přelomu tisíciletí skončil a prostory jsme předělali na společenskou místnost. V současné době ji užívá šipkařský klub, který každý pátek otevírá hernu veřejnosti a v neděli hraje mistráky v nejvyšší soutěži,“ dodává majitel.

Výčep před pětadvaceti roky předělal do stylu anglických pubů. Pohodlný bar pro loket hosta s výhledem za výstřih výčepní i točení piva. Na zahradě zprovoznil altán, zavedl živou muziku. Vedle výčepu vznikl v druhé polovině devadesátých let Sportbar. „Snad úplně první v Čechách. Křest zažil při hokejovém Naganu, kdy v něm nebylo k hnutí,“ vzpomíná Jiří Brejník. Před šesti roky místo sklepa, kde se za první republiky chladilo pivo, Jirkův syn Petr založil hudební klub Poldofka.

Hospodu U České lípy využívají často filmaři. Bar v Poldofce posloužil Kameňáku, točila se tu pasáž kriminálky Pět mrtvých psů či zahraniční reklama. Ze známých osobností, kromě snad všech slavných kladenských sportovců, Lípou prošli Jiřina Bohdalová, různí ministři, fotbalisté Patrik Berger či Vladimír Šmicer nebo kníže Schwarzenberg. Kromě bohaté zábavy jsou hosté do Lípy zvyklí chodit za výtečnou kuchyní. 

Otevírací doba: výčep po – čt (12 – 24), pá (12 – 02), so (15 – 02), ne (15 – 22), zahrada od května do poloviny září (12 – 22), Poldofka čt, pá, so (21 – 02). 

Točená piva: Krušovice desítka (25 Kč, stejně na zahradě), Mušketýr jedenáctka (26 Kč), dvanáctka (27 Kč, stejně na zahradě), Malvaz třináctka (28 Kč), černé (27 Kč, stejně na zahradě). V Poldofce čepují desítku za 29 a Heineken za 50 korun. 

Hotovky: česká klasika (72 – 95 Kč)

Specialita podniku: tataráček (150 Kč, jen na přání hosta), nakládaný bůček (75 Kč), pečené koleno (159 Kč), na zahradě sýrové grilované ouško (25 Kč), uzený pstruh (110 Kč), páreček (35 Kč), klobása (45 Kč)

Chuťovky k pivu: domácí škvarky (45 Kč), pečená sekaná (30 Kč), hermelín (45 Kč), tlačenka (35 Kč), matjesy (30 Kč)

Nejdražší panák: třiadvacetiletá Zacapa (120 Kč)

Počet míst: výčep 100, zahrada 500, Poldofka 120

Počet štamgastů: nepočítaně

Wi-fi/tv: ano

Zábava: sportovní přenosy, schůzky učitelů a lékařů, šipky, živá hudba, několik stolů Lóry

Pozn. red.: Uvedené ceny a nabídky podléhají aktuálním úpravám

Jan Murárik

uceskebar

Bar v šipkařském klubu

uceskekazdy

Každý pátek turnájek o ceny

uceskekdyz

Když chceš vidět na šipky, musíš točit klikou...

uceskelipa

Lípa žije sportem a fotbalem zvlášť

uceskelipu

Lípu si oblíbili filmaři

uceskemachalove

Máchalové jsou v nejvyšší soutěži

uceskemezilokaly

Mezi lokály si můžete zahrát fotbálek

uceskeoblibena

Oblíbená zahrada funguje téměř do října

uceskeobraz

Obraz z Liverpoolu a hudební nebe vyvolených

uceskepatro

Patro je velmi oblíbené separé

uceskesipkarsky

Šipkařský klub místo Domina

uceskesportovni

Sportovní přenosy k Lípě patří stejně jako pivo

ucesketady

Tady čepujeme výtečné Krušovice

uceskevpoldovce

V Poldofce to žije

uceskevycep

Výčep má svou atmosféru

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí