Kapitán florbalistů Ondra Richtr: Chceme protáhnout vítěznou šňůru!

V novém roce florbaloví Kanonýři sází góly jako na běžícím pásu. Nejdřív smetli Brno, toho času první tým tabulky, a hned v dalším utkání nadělili ze svých kanónů Rožnovu 15 kulí! Nejen o tom jsme si povídali s kapitánem týmu Ondrou Richtrem.

Los vám na začátek roku přichystal tři výjezdy v řadě (Brno, Rožnov a Liberec). Do nich jste vletěli kanonádou na hřišti prvního Brna (11:6). Co bylo základním kamenem takového výsledku?
Těžké zápasy s kvalitním soupeřem, to je pro nás jen dobře. Myslím, že tato utkání jsou pro nás náročnější prověrkou a všichni tak rychleji přepnou do soutěžního módu. V Brně jsme předvedli velmi dobrý týmový výkon a získali důležité tři body. Hned od začátku utkání nám sudí nadělili několik přesilových her, které jsme dokázali využít. Co nás ale může obzvlášť těšit, je kvalitní hra všech tří formací. Každá z lajn se gólově prosadila a v tom já osobně vidím velké plus a přislib do dalších zápasů.

Hned další utkání v Rožnově skončilo ještě větší "kanonádou". Znamená to, že si vaše hra i složení útoků sedá? Pamatujete ve své kariéře dva takové výsledky po sobě a ještě k tomu na hřištích soupeřů?
26 vstřelených branek za dva zápasy a navíc na venkovní půdě určitě nepamatuji. Jsem rád, že se zápasy vydařily, ale je před námi ještě dlouhá cesta ke splnění našich cílů, a proto je třeba dál tvrdě pracovat. Už od začátku sezóny jsme chtěli prosazovat hru na tři formace, bohužel vinou marodky a zranění to nebylo ideální. Teď je však situace mnohem lepší, kádr je v plné síle a já věřím, že souhra všech tří lajn bude gradovat a vítězná šnůra se bude dále prodlužovat.

První liga je stále neuvěřitelně vyrovnaná a prakticky každé kolo může zamíchat pořadím. Překvapuje vás to?
Je to tak. Každý zápas a každý bod je v tuto chvíli nesmírně důležitý a je třeba si to uvědomovat. Přiznám se, že mě to trochu překvapilo, a i když loňská sezóna byla dost vyrovnaná, tak ta letošní je zase o trochu více. Stačí vyhrát tři nebo čtyři utkání v řadě a jste na předních příčkách a naopak, stačí ztratit pár bodů a jste na hranici postupu do play off.

Na konci roku tým posílil a navíc se ze studijního pobytu vrátil Kuba Prošek. Může to být to, co vás přiblíží ke splnění druhého letošního cíle, tedy skončit po základní části do 4. místa?
Už před Vánocemi nás z Chodova posílil Michal Klápa, který se prosazuje a sbírá bod za bodem. Ze školního výletu z Finska se nám vrátil Próša, který je kvalitní a také už zkušenější hráč, tudíž věřím, že když on sám bude chtít a bude dřít, tak se stane dalším důležitým článkem ke splnění našich cílů. Jinak jsem rád, že jsme konečně v plné síle, jelikož se uzdravili všichni možní marodi a zranění hráči, což je pro tým hodně důležité, hlavně kvůli konkurenci.

Play off se nezadržitelně blíží a vy v těchto dnech procházíte kondiční přípravou, aby na tuhle náročnou část sezóny bylo dost sil. Jak to zvládáte a na čem je potřeba ještě zapracovat?
Ano, přibyl nám úterní trénink, který je vyloženě kondičního rázu. Je to na způsob kruhového tréninku, při kterém se zaměřujeme hlavně na dynamická cvičení. Já osobně to rozhodně vítám. Play off je prostě jiná soutěž a všichni hráči, kteří s tím mají zkušenosti, vědí, že se tahle větší nejen fyzická, ale i psychická odolnost, projeví.

Jedna na odlehčení. Jak jste prožil vánoční svátky a oslavu příchodu nového roku, které jsou pro sportovce, z pohledu tradičních pokrmů, noční můrou?
Já si tohle období rozhodně užívám. Ten klid a pohoda mě prostě baví. Odpočinu si od práce, školy a trochu i od florbalu. Pravdou je, že pro sportovce to asi není zrovna ideální období, ale je to přece jednou za rok. Já osobně si obzvlášť o vánočních svátcích v jídelníčku meze nekladu a bramborový salát s kuřízkem a vánočním cukrovím si vychutnávám. A dokud mi to tělo dovolí a bude tak dobře fungovat a rychle spalovat, tak si nějaké diety diktovat nebudu.

Tomáš Leipner

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí