Bitvu o deváté místo Kladno zvládlo, Ostravu přejelo 3:1

V 18. kole UNIQA extraligy hostil kladenský celek Ostravu. Souboj byl pro oba týmy důležitý, protože rozhodoval o pořadí na devátém a desátém místě. Kladno navíc pomýšlelo na bodové dotáhnutí k osmé Odoleně Vodě. Premiéru na domácí palubovce zažila také kladenská posila a zároveň bývalé libero Ostravy Jan Václavík.

Lépe do utkání vstoupila Ostrava, která si od začátku držela dvoubodový náskok, který pak ještě navýšila a vedla už 16:7. Hosté těžili především z vynikajících bloků. Ostravané pak dotáhli první sadu do vítězného konce a vyhráli jí 25:17.

Kladno vědělo, že po nepovedeném prvním setu zápas ještě nekončí. Pověstná bojovnost domácích a zlepšení útočné hry vynesly Středočechům až sedmibodové vedení. I když tentokrát dvacetibodové hranice dosáhla obě mužstva, kladenští volejbalisté po výhře 25:20 ve druhé sadě zápas vyrovnali.

Třetí set kopírovali hráči Kladna svůj vydařený výkon z předchozí sady a k němu přidali ještě přesnější servis. Ostravě začala méně fungovat obrana a útok často narážel na přesné bloky domácích. Po druhém technickém timeoutu za stavu 16:10 chyboval na servisu nejprve kladenský Kozík a po něm hned i ostravský Šmídl. Poté však kladenský tým navázal na svoji herní pohodu a výhrou 25:16 se ujal poprvé v utkání vedení.

Kladenští bodovali, Ostrava dotáhla. Čtvrtá sada měla vůbec nejvyrovnanější průběh. Zlom nastal v momentě, kdy se domácím povedlo několik útoků po sobě. Kladno pak bylo dva body napřed. V závěru setu byl hodně vidět kladenský van Haarlem. Předvedl ukázkovou faleš na servisu, vzápětí blokoval na síti a kladenskou halu vyburcoval k oslávám tříbodového vítězství po výhře ve třetím setu 25:22.

"Výsledkově to vypadá jako jednoznačný zápas. Každopádně to nebylo jednoduché utkání. Začali jsme vlažně, i když jsme si říkali, že to nesmíme. Nezvládli jsme sice začátek, ale věřili jsme, že jsme lepší tým, a to jsme i potvrdili. Vítězství je zasloužené," řekl kapitán Kladna Borek Fokt.

"Začali jsme vlažně, a to mě trochu mrzí. Ostrava hrála dobře a hrálo se jí lehce, protože jsme nekladli odpor. Chvílemi jsme se hledali, ale věřil jsem, že je to náš zápas. Důležité jsou tři body a klobouk dolů před hráči," dodal kladenský trenér Milan Fortuník.

Kladno - Ostrava 3:1 (17:25, 25:20, 25:16, 25:22)

Sestava Kladna: Fokt, van Haarlem, Bouza, Trojan, Křesťan, Cull, libero Václavík

Střídali: Kozík, Lenc, Nesvačil, Syrůček

Diváků: 170

Lukáš Jůdl

 kladnoostrava


Počasí Kladno

Předpověď počasí