Kladno vyrovnalo finále v Pardubicích

Ani letos nechybí svěřenci Drahomíra Kadlece ve finále extraligy. Tři roky po sobě se trápili se suverénní Vlašimí, která po loňské sezóně zmizela z hokejbalové mapy. Tentokrát měří síly s pořadatelským městem nadcházejícího mistrovství světa 2017, s hokejbalisty Pardubic.

Úvodní krok za ziskem titulu však Kladnu nevyšel a svému soupeři podlehl na jeho půdě 2:3. Druhý souboj však kladenští hokejbalisté vyhráli a stav série je tak 1:1.

1. finálové utkání extraligy: HBC Autosklo - H.A.K. Pardubice – HBC Alpiq Kladno 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)

Utkání začalo velmi bojovně a diváci neměli o pořádnou sportovní show nouzi. Už ve třetí minutě se ukázalo, jak jsou důležité přesilové hry, které tak důležitá utkání často rozhodují. Po faulu kladenského Šíchy měly Pardubice první možnost početní převahu využít a také jí využily. Po důkladně sehrané kombinaci otevřel skóre střelou od modré čáry Roman Krejčí. 

Jenže napadení domácího Gabriela se také nevyplatilo a Kladno proměnilo hned první přesilovku. Po ukázkově sehrané situaci zakončoval v šesté minutě do prázdné brány nehlídaný Ondřej Pražák. O necelých pět minut později ukázal svou bojovnost obránce Kudela, který díky obětavé hře vybojoval míček, který se dostal mezi kruhy, kde byl znovu Ondřej Pražák. Ten se rychle zorientoval a střelou k tyči nedal Stárkovi šanci.

Pardubicím se však podařilo ještě před koncem druhé třetiny vyrovnat. Gólové situaci předcházelo čistě vyhrané vhazování a okamžitá střela znovu od modré čáry, kterou vyslal obránce Petr Filip. Všechno se odehrálo tak rychle, že to nečekal ani kladenský brankář Jan Jirotka, který na projektil zareagoval příliš pozdě.

Vyrovnaný zápas rozhodl ve třetí třetině chytrou tečí pardubický útočník Ondřej Březina. Zhruba pět set diváků sledovalo dramatický konec. Trenér Kadlec si vyžádal oddechový čas, zkoušel i hru v šesti bez brankáře. Kladnu se bohužel přes veškerou snahu vyrovnat nepodařilo a tak díky prvnímu finálovému zápasu vedly Pardubice 1:0.

Branky a nahrávky: 3. Krejčí (Filip), 19. Filip (Kubeš), 37. Březina (Česák, Kubeš) – 6. Pražák (Šrámek), 10. Pražák.

 

2. finálové utkání extraligy: HBC Autosklo - H.A.K. Pardubice – HBC Alpiq Kladno 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Nedělní druhé utkání finále extraligy se neslo v úplně jiném duchu. Úvod byl opatrnější a na první gól se čekalo do šesté minuty, kdy s velkým štěstím dostal míček za pardubického brankáře Radim Štěpánik, a Kladno se ujalo vedení. Zvýšit poté mohl důrazem před brankou Martin Špaček, ale rozhodčí branku pro hru vysokou holí neuznal.

Do druhé třetiny opět vstoupilo lépe Kladno, které se už tentokrát právem radovalo z druhého gólu. Úspěšným střelcem byl Petr Šícha, který se z obrany přesunul do útoku, kde nahradil zraněného Schnaubelta. S přehledem trefil horní polovinu branky po přesné nahrávce zpoza brány od obránce Kudely. Ještě před koncem druhé třetiny padl jeden gól na každé straně. Na 1:2 snižoval tvrdou střelou od modré čáry domácí Radek Mašík, na což v osmadvacáté minutě odpověděl Radek Soukup.

Ve třetí třetině se příliš zásadních okamžiků neudálo. Pardubičtí ze své důrazné hry a dohrávání brankáře Jirotky nic nevytěžili. Za hosty završil výhru gólem do prázdné brány ještě David Šrámek.

„Byli jsme aktivnější a naopak Pardubice byly více pasivní. Za vyrovnaný stav jsme moc rádi a věřím, že to v Kladně urveme. Je to ale těžká série plná soubojů a ataků na brankáře,“ hodnotil utkání Radek Soukup, obránce Kladna.

Branky a nahrávky: 28. Mašík (Kubeš) – 6. Štěpáník (Soukup), 18. Šícha (Kudela), 29. Soukup (Kohout, Dědič), 45. Šrámek (Pražák).

Sestava Pardubic: Stárek (Smekal) – Mašík, Jiřík, Filip, Krejčí, Pecina, Mokříž, Kosina, Kamaryt, Urbanec, Bílý, Gabriel, Březina, Kubeš, Česák, Kasal, Urban, Vlasák, Merta, Skřivánek, Kvapil.

Sestava Kladna: Jirotka (Hájek) – Kudela, Pospíšil, Příhoda, Pliml, Dědiš, Soukup, Hnízdil, Potekhin, Špaček, Ogurčák, Šrámek, Pražák, Kohout, Šícha, Štěpaník, Schnaubelt, Nosek, Vondrák, Haisman, Šťastný.

Lukáš Jůdl

Foto: Beny Kostečka


Počasí Kladno

Předpověď počasí