Josef Drahota: Pokud to klapne, může SK postoupit výš

Díky němu se fotbal v SK drží nad vodou. Šéf Josef Drahota nepřestává věřit, že pomůže sehnat do klubu peníze potřebné pro výkonnostní růst a postup do profesionálního fotbalu. Vždyť před deseti roky byl u toho, když kladenský fotbal slavil postup do nejvyšší soutěže.

Když řeknu rok 2006 a postup SK do první fotbalové ligy, co se vám okamžitě vybaví?
Okamžitě se mi vybaví rok předtím, kdy jsme o stejný postup marně bojovali s Mladou Boleslaví. To mužstvo bylo stejně dobré, jako to postupové. Akorát se nám postoupit kvůli souhře náhod nepovedlo. Na jaře 2006 už to pro nás byla povinnost.

Na která fotbalová jména SK si z téhle doby pamatujete nejvíc?
I když jsme chtěli stavět především na našich mladých hráčích, museli jsme kvůli udržení se v první lize sehnat spoustu cizích mladých fotbalistů. Musím vyzdvihnout práci sportovního manažera Eduarda Nováka, který mužstvo velmi dobře doplnil. Řada z nich, například Magera, Gecov, Šimůnek nebo Dočkal si později vyzkoušela národní tým. 

Proč se po čtyřech sezonách spadlo?
Kdybychom měli peníze, ligu hrajeme dál. Takhle jsme po deseti letech až v divizi.

Je naděje na lepší zítřky?
Pokud se podaří zajistit finance, půjdeme nahoru. Mohli jsme jít už v uplynulé sezoně, ovšem na třetí nejvyšší soutěž ty peníze teď nejsou. Jestliže na divizi potřebujete zhruba milion a půl korun, pak na ČFL je těch milionů nutné sehnat pět. To však neznamená, že nechceme opět hrát první ligu. 

Kde se ty peníze dají sehnat?
To je právě ta otázka… V regionu jich moc není. Ale tento týden bych měl mít nějaké jednání, o kterém nechci moc nahlas mluvit, ovšem když to klapne, tak je velká naděje na postup. A když se to nepodaří, tak zůstaneme na současné úrovni.  

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí