Pavel Patera: Nejlepší formu musíme mít v play off

Příští týden vstoupí Rytíři do nové sezony. Ještě odehrají dva přípravné zápasy a poté začnou prodávat nabitou letní formu. Jaká je, na to jsme se zeptali hlavního kouče týmu Pavla Patery.

Převládá u vás s přípravou na ledě spokojenost?
Myslím, že můžeme být maximálně spokojení. Přípravné zápasy jsme hráli ve velké tréninkové zátěži, ostatně asi jako většina jiných mužstev. Teď enormní zátěž postupně ubíráme, aby hráči měli při startu ligové sezony nohy vyladěné. V současné době se pereme s kvalitou ledu na hlavní ploše, což nám dost vadí. Kvůli tomu musíme asi celé září trénovat na druhé ploše, i když zápasy odehrajeme samozřejmě na prvním ledu. Na něm se nedá nacvičit vůbec nic. 

Jak se špatná kvalita ledu projevuje při hře?
Nohy jsou těžší, zataženější než obvykle, hráči se nemůžou sklouznout, jak by potřebovali. Taková zátěž na nohy nám vyhovovala jen jeden měsíc…

Dal jste do přípravy svůj hráčský cit, nebo spíše trenérskou rutinu?
Spíše hráčský cit. Na lépe trénovaných hráčích vidím, kdy můžu ubrat a u těch méně trénovaných zase dobře vím, kdy mám u nich přidat (usmívá se). 

Některé výsledky vašich zápasů byly dost divoké. Nelze hned tak zapomenout na debakl od Slavie 1:9. Je nutné nyní pracovat i na psychice hráčů?
Doteď si to v hrubé přípravě musel v hlavě srovnat každý sám. Odteď začneme u hráčů pracovat i na psychice. Dojde i na „pohlazení“ a chválu. 

Co vám daly porážky z pohledu trenéra?
Prvních pět šest zápasů jsme výsledkově neřešili. Zato domácí porážka od Slavie nám hodně vadila. Prohrát se může, ale ne tolik! Nevím, jak Slavie trénovala den před utkáním, ale my jsme měli dva těžké tréninky a posilovnu k tomu. Bylo pak znát, že slávisté mají lehčí nohy. Ovšem ani s těžkýma nohama nemůžeme prohrát 1:9… Nebyl jsem pak spokojený ani s první třetinou v Ústí nad Labem, zato s druhou a třetí třetinou jsem byl zase velmi spokojený (Kladno prohrálo v Ústí 2:3, pozn. red.). Od výkonu v těchto třetinách bych se rád odrazil v dalších utkáních. 

Už si jednotlivé pětky sedly, nebo je musíte ještě promíchat?
Bude ještě chvilku trvat, než si to sedne. Ale my hlavně potřebujeme, aby si pětky sedly v březnu, kdy půjde o všechno! Věřím, že se do play off dostaneme a v základní části musíme všechno směřovat k této části sezony. 

Mnohé překvapuje, jak úderná je vaše čtvrtá lajna v čele s nedávným juniorem Havlůjem, kterému to v ní excelentně střílí. 
Mě tohle nepřekvapuje. Mladší kluci v přípravě rychleji odbourávají únavu (usmívá se). Když jsem si vzpomněl, jak jsem se jako starší hráč cítil v přípravě, tak mi bylo hned jasné, proč v ní dominuje mládí. Postupem času se tohle změní v prospěch těch starších. Mladíci měli dost dobrých věcí dopředu, ale také dost špatných směrem dozadu.

Jako manažera a jednatele klubu za město se ptám, koho ještě do týmu přivedete?
V současné době s nikým novým nepočítáme. Hokejový kádr se buduje do posledního ledna a u nás tomu nebude jinak…

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí