Pavel Patera: Všichni makají a to je důležité

Pod jeho vedením neztrácejí Rytíři glanc a vedou první ligu. Včera si vedení upevnili výhrou nad Kadaní. Soupeře přemohli, přestože mu dali dobrou polovinu zápasu naději na nečekaný bodový zisk. Trenér Pavel Patera se na své svěřence za to po zápase zlobil.

Nešetřil jste kritikou. Co se dá dělat na střídačce, když jste na led pustil tým, kterému jste řekl, jak si představujete, že budou hrát a oni tak nehrají?
Nějaké možnosti jsou, ale jako trenér jim musím dát nějaký impuls. O přestávce jsme týmu říkali, ať si uvědomí, jak nás soupeř řeže a dohrává. Jak se hýbou a jak my se nehýbeme. Myslel jsem si, že si to uvědomí a něco změní, ale probral je až čistý, nicméně tvrdý zákrok na Jakuba Strnada u naší střídačky. Začali jsme se lepšit, konečně jsme dohrávali souboje. 

Vrhal jste na ně hromy blesky?
Nechci mluvit o sobě, ale o Kladnu. Prvních třicet minut stálo z naší strany za houby. Za druhých třicet minut je musím zase pochválit.

Nebyl začátek pomalejší i z toho důvodu, že jste pozměnil složení některých formací? Například Kubíka jste posunul do druhé lajny...
Takhle složené formace už hrály v minulém utkání, to jako důvod výpadku s Kadaní nevidím. Adama jsme posunuli do druhé lajny proto, že si o to svou hrou ve čtvrtém útoku řekl. S jeho výkony jsme maximálně spokojení. V Mostě vytvořil nejlepší lajnu. 

Když jste pro dobré výkony posunuli výš Kubíka, nezaslouží si totéž Ladislav Zikmund, kterému to proti Kadani parádně střílelo?
U nás to není rozdělené na kvalitní první a druhou lajnu, nebo méně kvalitní třetí a čtvrtou. Každý útočník má svoji roli, každý hraje přesilovku nebo oslabení. Po osmi kolech jsem se všemi spokojený. Všichni makají a to je důležité.

Zítra hrajete ve Frýdku, na farmě Třince...
Co nás tam čeká, na to se podíváme dneska. Chceme postoupit do extraligy, takže se nemůžeme koukat na to, kdo je koho farma, ale musíme vyhrávat nad každým.

Jsou už někteří Rytíři v jednání s týmy o možném startu v extralize?
Hráče, které máme půjčené, tak tam mohou do konce ledna na dva tři zápasy naskočit. Od posledního ledna máme dohodu, že budou jen u nás. Co se týče Kladenských, je jen na nás, jestli je tam pustíme, nebo nepustíme.

V poslední otázce u ledu zůstaneme. Jak se vám zamlouvá kariéra vašeho syna, který začal pískat hokejové zápasy žáčků?
Na zápasy ho vozím a rád se na něj dívám. Zatím píská zápasy těch nejmenší a nemá toho moc co zkazit (usmívá se). Pro mě je důležité, že ho to baví.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí